Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 juin 2010 5 25 /06 /juin /2010 19:37

 

jan-van-riet-077.jpg

Jan Vanriet en burgemeester Patrick Janssens

'De groet' is de titel van de tentoonstelling die op 24 juni, de eerste mooie zomerse avond, geopend werd in het Plantin Moretus museum te Antwerpen. De titel verwijst naar de groet, het huldebetoon, dat Remco Campert bracht aan zijn vriend Hugo Claus op 29 maart 2008 in de Bourla Schouwburg te Antwerpen.

Bij een reeks tekeningen en aquarellen waarin telkens het silhouet van Campert aanwezig is schreef Jan Vanriet enkele aangrijpende gedichten die de sfeer van afscheid en verdriet oproepen. Beide werden samengebracht in een luxueus boekje, vormgegeven door Thomas Soete en uitgegeven door de “Vrienden van de Zwarte Panter”.

jan-van-riet-101.jpg

Adriaan van Raemdonck

jan-van-riet-132.jpg

Jan van Broeckhoven en Frank-Ivo van Damme

Naast de originelen van deze serie wordt er ook illustratief werk van Jan Vanriet getoond: boekcovers, illustraties, tekeningen en aquarellen die hij maakte voor de onvolprezen katern Zeno van de krant De Morgenen voor de boekenbijlage en andere reeksen voor dezelfde krant. Een kamertje is een hommage aan zijn vriend Hugo Claus. In de kleine salon kan men de onstaansgeschiedenis van een kleurenlithografie bekijken

In haar verwelkoming verklaarde mevr. Iris Kockelbergh waarom er geen officiële toespraken waren. Museum Plantin Moretus wil tussendoor ook kleinere tentoonstellingen organiseren die weer een nieuw publiek naar het museum halen en waarbij de bezoekers naast de tentoonstelling ook kennis kunnen nemen van dit unieke Antwerpse museum.

JvdB

jan-van-riet-038.jpgSchepen van Cultuur Philip Heylen en burgemeester Patrick Janssens

jan-van-riet-080.jpg

Veerle Dieltiens, Jan 'Tsjip' Maniewski en Joke van den Brandt

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche