Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 février 2015 5 20 /02 /février /2015 05:40

 

MeervoudFebruari15.jpg

Gisteren viel de jongste aflevering van Meervoud in de bus, “links Vlaams-nationaal maandblad” hier meermaals gesignaleerd. Aan hoofdredacteur Christian Dutoit (1956), auteur van Jef van Extergem en de Vlaamse beweging (Antwerpen,Soethoudt, 1983), koester ik een warme herinnering: we waren jaren collega's, eerst op het kabinet van minister Hugo Schiltz en dan bij het weekblad De Nieuwe. Sinds het begin van de jaren tachtig volgt hij op de voet een aantal nationaliteitsconflicten.

In het redactioneel van de jongste aflevering van Meervoud onderstreept Christian Dutoit dat een Grexit niet langer onwaarschijnlijk is en zou trouwens meer de EU dan Griekenland zelf in zijn blootje zetten:

ChristianDutoit.jpg

'Het “Griekse virus” rukt op in andere richtingen. De overwinning van Syriza mag dan een opdoffer zijn voor eurofiele rinkelrooiers, ze kon op sympathie rekenen in heel wat politieke kringen in opmars, in Spanje, Italië, Frankrijk, Ierland, Portugal, Nederland... In Spanje rukt Poedemos op, in Frankrijk piekt Marine Le Pen naar de 30 % in de opiniepeilingen. Het is een fenomeen dat niet langer in exreemlinkse of extreemrechtse verdomhoekjes kan geduwd worden, want het virus lijkt wel immuun voor de politieke correctheid. […] Op termijn zal er zich her en der een soevereinistisch immuunsysteem ontwikkelen, laat ons dat minstens hopen. En laat ons vooral hopen dat Vlaanderen deze trein niet mist. En laat het nu maar eens geen”trein der traagheid” wezen.'

Ook Lukas De Vos, Miel Dullaert en Mireille Leduc reflecteren op het 'Griekse virus'. Miel Dullaert aarzelt niet de voorzitter van de ECB (Europese Centrale Bank) 'en zijn vrienden' te bestempelen als “een deel van het probleem”.

'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor de Koran', zo luidt de titel van een niet mis te verstaan bijdrage van Jef Turf over de islamisering.

Mark Grammens schrijft een diplomatiek commentaar zoals je er zelden eentje lezen kan.

Schotland na het referendum wordt deskundig belicht door Jef Nyssen en Bernard Daelemans bijt zich vast in de zogeheten 'plebiscitaire' Catalaanse verkiezingen van 27 september 2015.

De lezer geniet eens te meer met volle teugen van de geschakeerde vaste rubrieken: 'Nieuws uit het derde gewest en zijn riante omgeving. (Euro-) Brussel kroniek', 'Kort genoteerd', 'Volkeren in beweging', 'Het goede leven'.

Het kritische commentaar van Luc Pay en Lukas De Vos op Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn?v – het Gele Boekje van De Standaard – werd integraal opgenomen in de rubriek 'Polemiek'. Beide opstellen stonden hier al (en staan nog te lezen):

Luc Pay: Een schouderklopje voor het Belgisch Nederlands? (6 februari):

http://mededelingen.over-blog.com/article-een-schouderklopje-voor-het-belgisch-nederlands-125495677.html

Lukas De Vos: Zwabberend gezwets (8 februari):

http://mededelingen.over-blog.com/article-zwabberend-gezwets-125505213.html

De onvolprezen essayist Nico van Campenhout publiceert een portret in zakformaat van Luc Devoldere (Ons erfdeel), 'een publieke intellectueel'. Bernard Daelemans bespreekt Patriottisme kent geen grenzen (Kalmthout, Pelckmans, 2014) van Ludo Abicht, die 'een nieuwe progressieve agenda voor Vlaanderen' wil opmaken.

Tot slot een gedicht van Hendrik Carette: 'De laatste bezoeker', eerder al verschenen in het tijdschrift Mededelingen van het CDR, nr. 242-243 de dato 26 januari).

*

Meervoud blijft nu al 23 jaar lang een verfrissend antidotum tegen de dominante, zachte mediatieke hersenspoeling. Verdient dus alle steun.

Henri-Foris JESPERS

 

Meervoud, Drukpersstraat 20, 1000 Brussel. Jg. 23, nr. 204, februari 2015, ill., 43p., 3 €.

Abonnement (10 nummers): 30 €.

Administratie en abonnementendienst: Peter Plas, tel. 02 466 72 68.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche