Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 octobre 2013 3 16 /10 /octobre /2013 19:26

 

De literaire weblog De Contrabas (http://www.decontrabas.com/ ) gewaagt van geruchten “dat België volgend jaar een Dichter des Vaderlands krijgt”.

Chrétien Breukers formuleert daarbij een aantal treffende bedenkingen:

Wélk België? Vlaanderen? Wallonië? Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? De Duitstalige Gemeenschap? […] Volgend jaar. Niet toevallig het jaar waarin grote landelijke verkiezingen zijn. Dat maakt de nieuwe Dichter des Vaderlands bij uitstek geschikt als politiek schuifstuk op het grote bord waarop pers en politiek hun België-spel spelen.

Omdat België het land is waar het surrealisme heerst, is de nieuwe Dichter des Vaderlands een dichter die bijna niet bekend is als dichter. Maar zoals gezegd: dat maakt niet uit. Het gaat niet om de poëzie maar om de politiek. En om het surrealisme.

*

Een Belgisch Dichter des Vaderlands – een Nederlandse Belgenmop?

Welnee, de zaak blijkt al een hele tijd aan het broeden. Dit vaderlands dichterschap blijkt een initiatief van VONK & Zonen (Antwerpen, opgericht door Andy Fierens, Maarten Inghels en Michaël Vandebril), het PoëzieCentrum (Gent) en de Maison de la Poésie (Namur). De initiatiefnemers rekenen op mediatieke steun van de dagbladen De Standaard en Le Soir .

De naam van de eerste Belgische 'Poet Laureate' zou in januari 2014 bekend gemaakt worden. In welingelichte kringen circuleert de naam van de bezieler van G1000, David van Reybrouck, voorzitter van PEN Vlaanderen en oprichter van het 'Brussels dichterscollectief'.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche