Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 septembre 2014 1 01 /09 /septembre /2014 07:41

 

Verlies-van-lief-voorzijde-omslag-001c.jpg

 

Onbeheerd achtergelaten dingen roepen gevoelens van melancholie op. Een speelgoedauto met drie wielen in een nachtelijke straat, een onaangeroerd lunchpakketje op een leeg schoolplein, een verdwaald Poesiealbum in een antiekwinkeltje: ze prikkelen onze sluimerende voorraad persoonlijke droefheid. Ach jee, denk je dan, ach jee

In Verlies van lief, een goed vormgegeven boekproject van Margreet Schouwenaar (gedichten) en Mariet Lems (foto’s) werkt het ‘achtergelatene’ subtiel in op de menselijke emotie.

Mariet Lems fotografeerde verlaten huizen in Ierland. Niet zomaar wat afbrokkelende muren en hoopjes puin. Nee, het gaat om huizen met duidelijke sporen van de vertrokken bewoners. Het is alsof de woningen in haast zijn verlaten. Lems trof er onder meer foto’s aan, keukengerei, ansichtkaarten, bidprentjes en zelfs speelgoed. Stille getuigen van het leven vroeger en vooral verlaten getuigen. Het is bijna pijnlijk. Wat verlaten werd, lijkt te veel op het leven zelf. De registrerende bezoeker voelt zich dan ook een indringer.

De woningen met inhoud vergaan langzaam. Ze raken als het ware steeds meer  verlaten. Totdat schimmels, regens en stormwinden de sporen van de huiselijk haard voorgoed zullen hebben uitgewist.

Een ontroerende inleiding (Mariet Lems) en sterke gedichten zijn gecombineerd met kleurenfoto’s op mat papier. Verweerd verleden geconserveerd in een afgewogen bundel.

De presentatie van Verlies van lief  en de opening van de bijbehorende expositie vinden op 12 september om 16 uur plaats in Kapel Zorgcirkel Westerhout, Van Houtenkade 3, Alkmaar.

Verlies van lief, uitgeverij Kleinood & Grootzeer, (genummerd en gesigneerd) is ook te bestellen via internet: prijs € 18 (plus € 2,- verzendkosten).

www.kleinood-en-grootzeer.com

Expositie: 12 september – 30 oktober (10 – 17.30 uur).

Erick KILA

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche