Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 janvier 2010 5 22 /01 /janvier /2010 19:16

stassaert47.JPG

Lucienne Stassaert, Zelfportret, lino


Dirk de Geest stelt in De Leeswolf vast dat de poëzie van Lucienne Stassaert (°10 januari 1936) “vandaag hoger gewaardeerd wordt dan ooit voorheen”. In haar jongste bundel, Keerpunt, wordt “de dood zo recht mogelijk in het gelaat gekeken”.

Keerpunt is niet alleen een moedige en bijzonder eerlijke bundel, het is ook een monument van taal. Het geloof in het poëtische woord blijft fundamenteel onaangetast, taal is echter geen medicijn dat alle pijnen heelt, ze is veeleer een drijfhout.

Uit het literaire oeuvre dat Lucienne Stassaert de voorbije 45 jaar hardnekkig en eigenwijs opgebouwd heeft, blijkt duidelijk dat haar thematiek cirkelt rond afscheid nemen als kernpunt, waarbij de benadering van de koele meren des doods als motor én keerpunt fungeert.

stassaert50b.JPG

Lucienne Stassaert: Voor de poort, gemengde technieken, 55 x 30 cm


La cérémonie des adieux.” Aftasten, benaderen, aanraken van een realiteit die met de jaren almaar subtieler ging trillen. Het idiosyncratische gevecht met de Engel, die een dubbelganger is. De ervaring van een metafysische vleugelslag die niet onder woorden te brengen is, lange jaren (bewust én onbewust) verdrongen werd maar uiteindelijk krachtiger dan ooit opnieuw aan het oppervlak kwam.

De voorbije decennia heeft Lucienne Stassaert aan een aantal groepstentoonstellingen zogenaamde “dubbeltalenten” deelgenomen. Dubbeltalent? Ja, zij schildert. Maar “dubbeltalent”, neen. Pianiste, dichteres, romancière, toneelauteur, vertaalster, Lucienne Stassaert heeft talent. Punctum. Zij “schildert figuratief abstracte thema's”, dixit Willem M. Roggeman. (Net zoals ze in haar poëzie figuratieve thema's abstract moduleert.)

stassaert55b.jpg

Lucienne Stassaert: Olie op het strand, gemengde technieken,

50 x 70 cm


Onderweg”, recente schilderijen en tekeningen van Lucienne Stassaert worden van 4 februari tot 28 maart tentoongesteld in het gemeentelijk museum Herman Teirlinckhuis te Beersel.

HFJ

4 februari – 28 maart 2010: Onderweg, schilderijen en tekeningen.

Herman Teirlinckhuis, gemeentelijk museum en galerie

Uwenberg 14, 1650 Beersel

Open donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, van 11 tot 12.30 en van 14 tot 17 uur

Vernissage op zondag 14 februari om 16 uur. Verwelkoming: Eddy de Knopper, schepen van Cultuur. Gastspreker: Roger de Neef. Voordracht uit de dichtbundel Keerpunt van en door Lucienne Stassaert.

Lucienne STASSAERT, Keerpunt, Leuven, P, 2009, 102 p., 15 €. ISBN 9789079433278

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche