Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 juin 2013 1 24 /06 /juin /2013 14:01

 

Ballustrada213cover.jpg

Ballustrada wil een podium bieden aan jonge schrijvers, aan minder bekende auteurs met verrassende kwaliteiten en aan een kring van bekende auteurs die zich verbonden weet met het periodiek. Karakter: onafhankelijk, dus zeg maar dwars. Twee keer per jaar verschijnt er een uitgave van minstens honderd pagina’s. De in het oog springende reeks 'Laaglandse Poëzie' biedt telkens een inkijk in de poëzie van een groep dichters die zich op grond van leeftijd, opvattingen of geografie onderscheidt. En dat steeds met een verklarende inleiding van een gastredacteur.

Hendrik Carette (°1946) was in de vorige aflevering te gast als redacteur van de veertiende aflevering. Hij koos “voor een tiental gedichten van mijn geliefde dichters die in Nederland ten onrechte vergeten of onbekend zijn gebleven”. Zie de blog van 18 december 2012:

http://mededelingen.over-blog.com/article-hendrik-carette-te-gast-in-ballustrada-113510176.html

*

Vorige week ontving ik de jongste aflevering, waar nu Bert Bevers aan de beurt is. Hij nodigde twintig West-Vlaamse dichters, en tot zijn groot genoegen “waren ze állemaal zo goed ongepubliceerd werk uit hun portefeuille te trekken”. De een heeft zo wat meer gepubliceerd dan de ander, “en het is niet eenvoudig daar een evenwicht in aan te brengen”. Uiteraard was het niet de bedoeling een volledige staalkaart te brengen van wie er in West-Vlaanderen zoals actief is. Dat belet niet dat Bert Bevers hier een representatieve bloemlezing brengt, van nestor Willy Spillebeen (°1932) tot benjamin Maud Vanhauwaert (°1984). Twintig dichters, op twee na, die ik aandachtig volg. (En, goed zo, twee dichters die ik nu alvast even op het wereldwijde net opgezocht heb en mijn aandacht gewekt hebben...)

In de rubriek 'Taal Ver Taal' brengt Kees Klok (°1951) gedichten van Susan Wicks (°1947) in het Nederlands herdicht.

Zoals meestal in Ballustrada mag ik kennis maken met treffende gedichten en proza van auteurs die mij al te vaak onbekend zijn en kennelijk onderbelicht blijven.

Ballustrada herbergt ook “Art for the millions”, een mail art project van Ko de Jonge, waar o.m. mijn vriend Luc Fierens aan meewerkte. In de jongste aflevering: Sylvia Dallman (omslag), Andrew Maximilan Niss, Uli Grohmann, Schoko Casana Rosso Mildbrandt, Miranda Vissers en Ettore Tomas.

Ballustrada213.jpg

Ballustradais een inhoudelijk boeiend en voortreffelijk vormgegeven tijdschrift, ontstaan en volwassen geworden in Zeeland. De redactie bestaat uit: André van der Veeke, Johan Everaers en Jan J.B. Kuipers. Ondanks het feit dat de Provincie Zeeland na 2013 ophoudt met het verstrekken van subsidie, peinst de redactie er niet aan om met de uitgave te stoppen.

Henri-Floris JESPERS


Ballustrada, jaargang 27, nr. 1-2, 98 p., ill. Los nummer: 12,50 €. Abonnement: 19 € (4 nummers, inclusief porto). Adres: A.J. Van der Veeke, Oranjestraat 24a, NL 4532 BS Terneuzen. Bankrekening: 49 92 02 864 t.n.v. Stichting Zeeuws Licht.

www.ballustrada.eu

advdveeke@zeelandnet.nl

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche