Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 mars 2009 7 01 /03 /mars /2009 14:00


In de spraakmakende bloemlezing Hotel New Flandres kreeg de poëzie van Jan de Roek eindelijk de aandacht die ze ruimschoots verdient. Een daad van eenvoudige rechtvaardigheid.

Het werk van Jan de Roek, dat in de late jaren zestig in typoscript circuleerde, heeft een belangrijke invloed uitgeoefend. Het werd nochtans zo goed als doodgezwegen.

Reeds in 1972 stelde nochtans een scherpzinnige criticus als Paul de Vree vast dat aangevoeld werd 'dat de Roek verdween op het moment dat hij uitgerust was om een mentorschap zowel in de literaire wereld als op de universiteit op zich te nemen.'

In anthologieën werd De Roek totaal geïgnoreerd (ook door zijn vriend Eddy van Vliet...). Dat hij nu eindelijk aandacht krijgt, is te danken aan Dirk van Bastelaere, Erwin Jans en Patrick Peeters, die in opdracht van het Poëziecentrum te Gent de beste bloemlezing samenstelden van de Vlaamse poëzie tussen 1945 en 2005.

In hun verantwoording schrijven de samenstellers terecht:

Zo is het topresultaat van 1980 bepaald door onze keuze uit de Verzamelde gedichten van Jan de Roek, een dichter van wie zelden of nooit werk werd gebloemleesd. Hij oefende vooral in de jaren zestig invloed uit op de pink poets en hun entourage, maar zijn grote impact op de ontwikkeling van de Vlaamse poëzie wordt pas ten volle duidelijk bij de verschijning van het verzameld werk. Samen met Pernath is de eveneens jong gestorven Jan de Roek bepalend geweest voor de krachtige doorwerking van het experimentele paradigma. Wellicht zou de invloed van pink (Conrad, Van Bruggen, Freddy de Vree) en postexperiment (Adams, Bartosik, Van den Brande) zonder De Roek nooit zo groot zijn geweest.


Jan de Roek (1941-1971) was leraar aan de Normaalschool te Hasselt, docent aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten te Gent en assistent aan de VUB. Hij was medestichter van het tijdschrift Ruimten (1961-1969) en redactielid van het tijdschrift Impuls dat grotendeels door zijn toedoen van de grond kwam en waarvan hij tot aan zijn dood de voornaamste stuwkracht was.

De publicatie van Hotel New Flandres (waarover meer in een volgende aflevering) leek de geschikte gelegenheid om Jan de Roek publiekelijk en passend te herdenken. Op initiatief van de vzw Het Goublommeke in Papier organiseert het CDR op woensdag 4 maart een poëzie-avond in het teken van Jan de Roek.

Henri-Floris JESPERS



Inhoud

In memoriam

Lucienne STASSAERT: Dan Van Severen. Tussen licht en donker.

Draagbaar dossier Jan de Roek

Henri-Floris Jespers:'In ons staat de herinnering als een speer te trillen'

Lucienne Stassaert:'Gij zult weten dat alleen het leven ongeneeslijk is'

Poëtisch

Nieuwe bundel van Lucienne Stassaert

Bart STOUTEN over Lucienne Stassaert :Keerpunt

Door de leesbril bekeken

Connexion

Agenda



Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche