Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 décembre 2008 7 07 /12 /décembre /2008 21:54

In de late middag overleed vandaag te Antwerpen de acteur, regisseur en vertaler Carl Ridders (Roosendaal, 30 juni 1958). Hij leed aan ALS (amyotrofe lateraal sclerose), een progressieve neuromusculaire aandoening waarbij zenuwen langzaam afsterven, wat tot verlamming leidt. Hij vond nog de kracht om pakkende blogs te schrijven (http://carlridders.blogspot.com).

De jongste maanden verslechterde zijn toestand aanzienlijk. Carl kon nog nauwelijks ademen en hij koos bewust en weloverwogen voor euthanasie.

*

Carl Ridders acteerde in stukken van Jean Genet (De verrukking, De Paravents of het beweegt) en regisseerde Saint Genet. Hij speelde in Onder vuurblauwe hemel naar Georges Bataille en in De komst van de Grand Macabre van Michel de Ghelderode (in de gespierde vertaling van Wannes van de Velde). Met Robert de la Haye en Hans Van Cauwenberghe bracht hij een sterke vertolking in Yasmina Reza’s Kunst (vertaald door Walter Tillemans en geregisseerd door Tom Van Bauwel). Hij bracht een sterke monoloog naar Le roi des aulnes van Michel Tournier (Goncourt 1970) waarbij hij zelf zowel voor de tekst als voor de scenografie tekende. Hij regisseerde Yup naar Bret-Easton Ellis.  

Bij een ruimer publiek was hij bekend als Claude in Het Sacrament van Hugo Claus en, op het kleine scherm, als dokter Koen Laenen in de reeks Spoed en als Woppy in Wizzy & Woppy. In Flikken speelde hij een gastrol als kunstdief.

Carl Ridders was een gepassioneerde en compromisloze acteur en regisseur. Carrièreplanning was hem geheel vreemd. Daar heeft hij ook de prijs voor betaald.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche