Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 juin 2008 3 04 /06 /juin /2008 01:36

Nigeriaanse roots, Antwerpse decors

Chika Unigwe is geboren in Enugu, Nigeria. Zij emigreerde in 1995 met haar Belgische echtgenoot naar België, en heeft ondertussen een druk leven met vier kinderen in Turnhout, waar zij gemeenteraadslid (CD&V) is.

Ze behaalde het licentiaat in Engelse taal en literatuur aan de University of Nigeria, Nsukka, behaalde een post-graduaat aan de KU Leuven en doctoreerde aan de Universiteit van Leiden. Haar proefschrift is getiteld: In the shadow of Ala. Igbo women writing as an act of righting.

Chika Unigwe schrijft zowel fictie en poëzie als educatieve boeken. In 2003 won ze de BBC Short Story Competition met haar kortverhaal, "Borrowed Smile", een Commonwealth Short Story Award met "Weathered Smiles" en een Vlaamse literaire prijs met haar eerste Nederlandstalige kortverhaal, "De Smaak van Sneeuw." In 2004 was ze finaliste voor de Caine Prize met haar kortverhaal "The Secret." In 2005 was ze met "Dreams", een ander kortverhaal, finaliste voor Million Writers Best Online Fiction. Haar "Thinking of Angel" was ook genomineerd voor dezelfde prijs. Met "Confetti, Glitter and Ash" won ze de derde prijs voor de Equiano Prize for Fiction (2005).

Haar kortverhalen zijn op de BBC World Service, Radio Nigeria, en in andere radio stations van het gemenebest uitgezonden.

Haar eerste roman, De Feniks, (Meulenhoff / Manteau, 2005), de eerste roman van een Vlaamse immigrante schrijfster, gaat over de Nigeriaanse vrouw Oge die in Turnhout woont, en moet opboksen tegen heimwee, onbegrip, afstandelijkheid en tegenslagen zoals het verlies van haar zoontje. Thema’s als rouw, ziekte en eenzaamheid kwamen ook in haar kortverhalen aan bod.

In haar nieuwe roman Fata Morgana (Meulenhoff / Manteau, 2007) volgt Chika Unigwe vier Afrikaanse vrouwen, die op zoek naar een beter leven in het Antwerpse prostitutiewereldje van het Schipperskwartier terechtkomen.

Het werk van Chika Unigwe is ontroerend en gevoelig, maar ook scherp en spannend. Het leest vlot, en tegelijk beklijft het. Net als de personages in het boek wordt de lezer gedwongen om stil te staan bij de grote thema’s van het persoonlijke en maatschappelijke leven, zoals liefde, verlies, uitbuiting en emigratie.

Chika Unigwe leest uit haar werk voor op dinsdag 10 juni vanaf 20u30, en geeft ook graag antwoord op vragen vanuit het publiek.

De Boog, Café Rood-Wit, Generaal Drubbelstraat 42, Berchem (zijstraat Statiestraat).

Rookvrij tot na het optreden. Inkom: 3 €.

Reserveren noodzakelijk! via www.boog.be of tel 03/239.34.68

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche