Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 juin 2008 3 04 /06 /juin /2008 03:11


Charles den Tex kreeg de Gouden Strop 2008 voor zijn boek Cel (Breda, De Geus, 2008, 411 p.), volgens de jury

 "een geheel volgens de regels van de kunst gecomponeerde politieroman. Een volbloed thriller, meespelend en actueel, grappig, indringend en vooral heel spannend".

Charles den Tex (1952, Camberwell, Australië) schreef sinds 1995 vijf thrillers, die alle vijf werden genomineerd voor de Gouden Strop. Hij won deze prijs al twee keer: met Schijn van kans in 2002 en met De macht van meneer Miller in 2006 (ook genomineerd voor De Diamanten Kogel 2007).

Op basis van zijn uitgebreide ervaring als adviseur in het bedrijfsleven heeft hij een eigen subgenre ontwikkeld: de bedrijfsthriller.

&

Charles Den Tex is geen onbekende voor de abonnees op de Mededelingen (cf. o.m. nr. 61 de dato 31 december 2005; nr. 75 de dato 31 juli 2006; nr. 79 de dato 30 september 2006).

&

Met De macht van meneer Miller (Breda, De Geus, 2005, 349 p.) schreef Charles den Tex een roman met internationale allures. Dat wordt gauw als oneliner ten behoeve van luie recensenten (een gemakkelijk citaat) aangereikt door promotiediensten van uitgevers, maar in dit geval verdient Den Tex echt beter. Nu de Nederlandse thriller aangetast wordt door een nieuwtijdse bloed-en-bodem virus die ravages aanricht, pakt Den Tex uit met een roman die toevallig in Amsterdam speelt maar waarvan het gegeven betrekking heeft op de kern zelf van de globale zogenaamde informatiemaatschappij.

De macht van meneer Miller is eigenzinnig, spannend, meeslepend, intrigerend, onderhoudend en eigentijds. Charles den Tex boort een problematiek aan die verder reikt dan de tijd van een leuke en meesterlijke thriller. Het boek verdient als antidotum gelezen te worden door de doorsnee internaut die, ongehinderd door dossierkennis of inzicht en verziekt door blindelings vertrouwen in de technologie, urenlang beaat zit te plankzeilen zonder te beseffen waar zijn informatie vandaan komt. Analfabeten in een beklemmende wereldbibliotheek waar zelfs Jorge Luis Borges niet over dromen kon.

De beklemmende mise-en-scène van internet en computers – de echte helden van De macht van meneer Miller – is, hoe angstaanjagend ook, qua realiteitsgehalte nog overtuigender dan de snelle actie, die gekenmerkt wordt door fantasie en een gezond jongensboekgehalte. Den Tex is een voortreffelijke stilist, die snel wisselende verhaallijnen stevig en wellustig in handen houdt en bij wijlen hilarische of haast stripachtige passages niet schuwt.

Henri-Floris JESPERS

Zie ook het bericht van 12 mei.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche