Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 mai 2010 4 06 /05 /mai /2010 20:33

Dolphyn-en-Maniewski.jpg

(Van l. naar r.) Twee kleinzonen van Elsschot: kunstschilder Willem Dolphyn en dokter Jan “Tsjip” Maniewski

Op de tiende verdieping van de KBC-toren werd “De stad van Elsschot” voorgesteld aan de pers. Gedurende vijf maanden (29 mei 31 oktober) herdenkt Antwerpen de schrijver Willem Elsschot die dit jaar 50 jaar overleden is.

De ervaring van Antwerpen Boekenstad 2003, zo verklaarde cultuurschepen Philip Heylen, leerde ons dat het zeer moeilijk is om een jaar lang de aandacht voor een thema gaande te houden. Daarom werd in samenspraak met alle partners besloten tot dit kortere festival, boordevol boeiende evenementen. Op verschillende locaties wordt Elsschot voorgesteld als schrijver, zakenman, bohemien en Antwerpenaar.

Elsschot-6-5-2010-027.jpg

Michaël Vandebril (links) in gesprek met Kurt Van Eeghem

Michaël Vandebril, artistiek leider van het project beklemtoonde dat de viering van Elsschot, die toch dé Antwerpenaar bij uitstek was, een aanleiding kan zijn om de status van Antwerpen als literaire stad verder uit te bouwen .

Wieneke ’t Hoen, curator van de tentoonstelling “Dicht bij Elsschot” (Letterenhuis vanaf 30 mei 2010) beklemtoonde het belang van het volledige Elsschot-archief dat vorig jaar door de stad aangekocht werd. Uit deze verzameling werden brieven, foto’s, familiefilmpjes, kladhandschriften enz. geselecteerd voor een boeiende expositie.

Acteur Warre Borgmans liet de aanwezigen even proeven van een kort fragment van het muziektheater Dwaallicht dat nog in de steigers staat.

Gastheer Kurt Van Eeghem interviewde tenslotte Cyriel Van Tilborg en Luc Coorevits, waarna muzikanten Luc De Vos en Tom Pintens enkele gedichten van Elsschot muzikaal tot leven brachten.

WarreJoke.jpg

Warre Borgmans in gesprek met Joke van den Brandt

Alle info en het volledige programma is terug te vinden op

www.destadvanelsschot.be.

 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche