Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 mars 2012 6 03 /03 /mars /2012 02:20

 

Titus-Carmel.jpg

Gérard Titus-Carmel, schilder, graficus, essayist en dichter (°Parijs, 1942) hield zijn eerste persoonlijke tentoonstelling in 1964. Sedertdien werd zijn werk wereldwijd geëxposeerd en vaak bekroond. Thans heeft Titus-Carmel meer dan 200 persoonlijke en 450 gezamenlijke tentoonstellingen op zijn naam staan. Hij onderzoekt de relatie tussen werkelijkheid en representatie, tussen model en kopie. Dit doet hij o.a. door de herhaling van vormen en het gebruik van heel diverse materialen. Zijn indrukwekkend oeuvre fascineert filosofen (waaronder Jacques Derrida) en is vertegenwoordigd in een honderdtal musea en openbare collecties.

Dank zij Jean Marchetti, de onvermoeibare animator van Le salon d'art, zijn nu tot 12 mei schilderijen en tekeningen van Titus- Carmel in Brussel te zien: 'palmes, feuillées & jungles imaginaires.' Zoals altijd is de uitnodiging al op zich een hebbedingetje. Nu was het aan de Franse dichter en essayist Ludovic Degroote (°1958) om voor een beklijvende tekst te zorgen.

Vernissage op maandag 12 maart te 19 uur.

OutersClaus.jpg

Toen ik gisteren de uitnodiging ontving had ik net een paar uur eerder De courte mémoire  van Jean-Luc Outers gelezen, een uitgave van La Pierre d'Alun, een van de elegante reeksen publicaties die door Jean Marchetti uit de grond gestampt werden.

Jean-Luc Outers (°1949), zoon van het Front des Francophones-minister Lucien Outers, was een van de weinige Franstaligen die aanwezig waren op de begrafenis van Hugo Claus. De courte mémoire  focust op de laatste jaren van Claus. Het boek verscheen in een tweetalige editie (Hilde Keteleer zorgde voor de vertaling) en is geïllustreerd met inkttekeningen die Claus kort voor zijn zelfdoding maakte.

OutersClaus2.jpg

Toen hij het schrijven had opgegeven, kon hij het witte blad opnieuw tarten zonder te moeten passeren langs letters en woorden. En gedragen door het oneindige lijnenspel werd hij opnieuw een kind dat iets van zichzelf laat opborrelen op dat witte blad: een man die zijn eigen hoofd onder zijn arm draagt. Een zelfportret in feite van het onthoofde wezen dat hij was geworden. Zonder retouches. Zonder gedachten. Hij zou blijven tekenen en schilderen tot de laatste dag.

De courte mémoire  is een van die boeken die geschreven werden vanuit een oprechte emotie, net als Getaande raadsels  van Patrick Conrad.

ConradClaus.jpg

Henri-Floris JESPERS

 

Titus-Carmel : palmes, feuillées & jungles imaginaires.

Schilderijen en tekeningen.

Le Salon d'Art: van 12 maart tot 12 mei 2012. Munthofstr. 81, 1060 Sint-Gillis. Open di, woe, do, vrij van 14:00 tot 18:30; za van 09:30 tot 12:00, en van 14:00 tot 18:00;(ma, zo gesloten). Voorjaarsvakantie van 1 tot 15 april.


Jean-Luc OUTERS & Hugo CLAUS, De courte mémoire  / Wat het geheugen ophoudt. Vertaling Hilde Keteleer, Brussel, La Pierre d'Alun, 2011, 75 p., 32 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche