Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 octobre 2009 3 28 /10 /octobre /2009 04:32

Het nieuwe nummer van DeM wordt morgen in Antwerpen voorgesteld. Tevens worden David Danish en Bob Mendes geïnterviewd. Wees erbij!

Thrillers hebben echt meer in petto dan een spannende plot. Tijdens de jongste masterclass georganiseerd door het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs in samenwerking met het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden (Universiteit Antwerpen) en gesponsord door De Diamanten Kogel, handelde Tim Heald nu eens niet over de plot, maar over over de personages. Terloops formuleerde hij een bedenking die het overwegen waard is:

The most important is that they recur. This is a characteristic of crime. Tolstoy and Dickens create wonderful, memorable, believable characters but they die with each book. Crime writers create characters who, paradoxically perhaps, survive book after book after book.


Tim Heald

Misdaadliteratuur heeft veel meer te bieden dan de zelfgeproclameerde top van de republiek der letteren bereid is te erkennen, laat staan toe te geven.

De redactie van DeM onderstreept terecht dat 'het literaire wereldje' maar al te vaak met een scheef oog naar misdaadgenre kijkt:

'Spannende boeken, ja, maar literatuur? Verre van!' Om de misdaadauteurs te verdedigen, hebben uitgevers dan maar de term 'literaire thriller' uitgevonden... een doekje voor het bloeden.

In het nieuwe nummer van Deus ex Machina wordt deze kwestie doorgelicht. Auteurs zoals Stan Lauryssens en Bavo Dhooge en critici zoals John Vervoort komen aan het woord. Het nummer is tegelijk ook een Bob Mendes-special. Mendes is, naast Geeraerts, een van de meest succesvolle en ook meest inhoudelijke Vlaamse misdaadschrijvers. Een aantal aan hem gewijde artikelen toont aan dat zijn romans heel wat meer te bieden hebben dan die obligate paar uur ontspanning.


Bob Mendes

Om meer weerklank aan het nummer te geven, wordt het donderdag 29 oktober voorgesteld. Tegelijk wordt ook een kleine tentoonstelling over Mendes geopend. Vanaf 20 uur is iedereen welkom in antiquariaat In 't Profijtelijk Boeksken, Wolstraat 1, 2000 Antwerpen.

Auteur en DeM-redacteur Max Moragie zal er de auteurs Bob Mendes en David Danish interviewen.

David Danish (Iran, 1966) is schrijver, journalist en Midden-Oostendeskundige. Op zijn achttiende begon hij zijn loopbaan als krantenjournalist in Teheran. Tijdens de oorlog tussen Iran en Irak vocht hij twee jaar aan het front. Toen de politieke en maatschappelijke situatie in Iran in 1990 verslechterde, vluchtte hij naar Nederland, waar hij zijn journalistieke werk voortzette.

Na de opening van de tentoonstelling is er uiteraard een drankje.

HFJ


Henri-Floris Jespers, Bob Mendes. Meester in Misdaad, Manteau, 2005

 Jos van Cann & Henri-Floris Jespers, Thriller versus roman, Garant, 2008

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche