Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 octobre 2012 4 11 /10 /octobre /2012 08:31

 

RidderGebruik.jpg

Gisterenavond werd op initiatief van het Genootschap Van Ostaijen de geannoteerde heruitgave van 'Gebruikswaanwijzing der lyriek' van Paul van Ostaijen, bezorgd door dr. Matthijs de Ridder, in De Zwarte Panter gepresenteerd. Het welkomstwoord werd gesproken door Dirk Rochtus en Ben van Melick, waarna Matthijs de Ridder die kapitale tekst van Paul van Ostaijen toelichtte. Tom van Bauwel bracht de tekst, Bert Voordeckers en Wesley Meynendonckx zorgden voor een muzikale impressie.

Er zijn weinige poëticale teksten die bijna een eeuw na hun eerste verschijning nog zoveel waarde blijken te hebben als 'Gebruiksaanwijzing der lyriek', verschenen in 1927 in Jozef Muls' tijdschrift Vlaamsche Arbeid.

VlaamscheArbeidGEBRUIK.jpg

De tekst werd uiteraard opgenomen in het door dr. Gerrit Borgers bezorgde verzameld werk van Paul van Ostaijen. Die in alle opzichten onmisbare tekst wordt nu in een elegante uitgave beschikbaar en (dank zij de voortreffelijke annotaties) toegankelijk gemaakt voor een nieuwe generatie lezers. Meer over de inleiding en de annotaties van Matthijs de Ridder in een volgende editie van de Mededelingen.

O. m. aanwezig: Jean Emile Driessens, Henri-Floris Jespers, Pruts Lantsoght, Adriaan Raemdonck en Luc Rochtus.

Paul VAN OSTAIJEN, Gebruiksaanwijzing der lyriek, Rimburg, Huis Clos, 2012, 61 p., 15 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche