Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 janvier 2010 7 10 /01 /janvier /2010 16:50

 

9782873402419


Bij Galerie 100 Titres / Yellow Now verscheen onlangs de monografie Bucquoy illustrated, met teksten van François Coadou, Théophile de Giraud, Paul Ilegems en Corinne Maeyer en een interview met Bucquoy door Alain de Wasseige.

Jan Bucquoy (°15 november 1945) is vooral bekend als regisseur en scenarist van Belgische klassieke films zoals La vie sexuelle des Belges (1994) en Camping Cosmos (1996). Minder bekend is Vrijdag visdag (2000), naar het gelijknamige boek van Luc Boudens (CDR. Deze extravagante anarchist is echter veel meer dan louter filmmaker en wat dat veel meer is, kom je in dit boek te weten.

Het boek is opgevat als een drietalige uitgave (Nederlands, Frans, Engels) met (en vooral) veel illustraties van over en omtrent het werk van Bucquoy. Compacte lemma's en korte essays lichten de verschillende aspecten van deze totaalkunstenaar. En die zijn van zeer uiteenlopende aard.

Bucquoy leunt aan bij het gedachtegoed van de IS (Internationale Situationniste) maar is wel in eerste instantie een man van de daad. Zijn eruditie mag niet onderschat worden, maar de actie in de context van omstandigheden blijft meestal de primaire drijfveer van zijn état d'être.

Ik ga geen opsomming geven van 's mans activiteiten en creaties, daar dient een boek tenslotte voor. Wat ik wel kan zeggen, is dat het een mooie consistente uitgave is waarin gelukkig ook de Tintin-platen opgenomen werden. Bucquoy riskeerde destijds een immense schadevergoeding te moeten betalen aan de ervan Hergé voor deze hard-core parodie. De zaak kwam echter uiteindelijk niet voor.

Bucquoy is echter vooral een speelse revolutionair. De bijhorende DVD bevat een aflevering van het RTBf / La Deux-programma 'Hep Taxi!' waarin een ludiek (zelf)portret geschetst wordt van Bucquoy, aangevuld met enkele onsterfelijke beelden van zijn pogingen tot staatsgreep die hij de afgelopen jaren uitvoerde. Deze acties mondden steevast uit in een administratieve aanhouding door de Brusselse politie... die ondertussen wel weet met wie ze te maken heeft. Toch moet natuurlijk elk jaar opnieuw het 'nodige' gedaan worden om hem tot betere gedachten te brengen!

Dit boek geeft een treffende aperçu van het bewogen parcours van Bucquoy en meteen ook een sierlijke hommage aan de auteur van La vie est belge ('zie de blog van 8 december 2008).

Kris KENIS

VieBelge.jpg

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche