Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 novembre 2013 7 24 /11 /novembre /2013 21:32

 

CatalogusBea.jpg

Catalogus

In de statige waterburcht Cortewalle te Beveren opende Henri-Floris Jespers gisteravond de tentoonstelling Kleurenspinsels uit verre ogen, waarbij hij uiteraard citeerde uit de poëzie van de kunstenares.

DSC06533.jpgHenri-Floris Jespers

Dames en Heren,

Even uit de keuken praten.

Het begon met achteloos aan het papier toevertrouwde 'krabbels', het soortement onbewuste tekeningen dat je spontaan maakt tijdens lange vergaderingen of telefonades. Tekenen van verveling én van concentratie tegelijk – maar alleszins tot eigen privé plezier. Tot haar echtgenoot en in alle betekenissen des woords partner Hugo Goris er nuchter op wees dat ze echt niet zo geringschattend moest doen over wat ze inderdaad slechts beschouwde als een vrijblijvende vorm van spontane verpozing tussen haar drukke activiteiten door. Ze bleef bij haar droedels maar kreeg gaandeweg de smaak te pakken en ging er nu ook bewust mee experimenteren. En met Kleurenspinsels uit verre ogen treedt Beatrijs van Craenenbroeck nu voor de eerste maal naar buiten met haar plastisch werk. (Tussen haakjes: in de omgang spreekt ze nog altijd bescheiden over haar 'werkjes'...)

Deze, haar eerste tentoonstelling kan dan ook beschouwd worden als een impliciete hulde aan Hugo Goris.

zo vereenvoudigd is de waarheid

toegevouwen tot bijna niets

en tussenin groeit feit na feit

als dood bijvoorbeeld en eeuwigheid

*

Naast een coherente reeks van zeven grotere werken op doek met verdunde acryl en een aantal houtskooltekeningen worden we hier geconfronteerd met gemengde technieken, vooral collages.

Kunsthistorisch werd de collage lang tijd neerbuigend benaderd als een mineur of zelfs minderwaardig genre. Sinds enkele decennia wordt er nu wel internationaal gefocust op het voorheen stiefmoederlijk benaderde genre.

Beatrijs van Craenenbroeck is in de leer geweest bij Veerle Rooms, een van de belangrijkste hedendaagse grafische kunstenaars, maar heeft vooral persoonlijk geëxperimenteerd. Zij vervaardigt vormen op karton waarna die overtrokken en vastgelijmd worden met aluminium en dan onder de pers gaan. Vervolgens wordt inkt aangebracht en gaat het werk opnieuw onder de pers. Tot slot wordt de afdruk bewerkt. Het resultaat is verbluffend. Niet alleen wegens de eigen vormgeving, maar ook omdat die precieuze abstracte werken alle eigenschappen en kwaliteiten vertonen van een klassieke gravure.

Beatrijs van Craenenbroeck heeft ook een geheel eigen techniek ontwikkeld: collages met zijde. Ze gebruikt natuurzijde, trekt de geweven stof zorgvuldig maar krachtig open waardoor het materiaal flinterdun wordt. De zijde wordt dan gekleurd en bewerkt met lijm en om te drogen op ramen aangebracht. Delicaat verwijderd worden ze dan meestal verknipt om uiteindelijk in andere vormen (al dan niet evocatief of figuratief) te verschijnen.

Het lot heeft me verbannen

de vogels vliegen uit mijn hoofd

je naam blijft op mijn lippen hangen

een bloem blijft in mijn masker droog

In het vaak barokke, kleurrijke werk van de kunstenares zie je uit een schijnbare chaos allerlei persoonlijke thema's opborrelen.

Gewikt zijnde en gewogen

een ver verhaal bijeen gelogen

Mijn dageraad mijn maat

had kleurenspinsels in zijn ogen

*

Kleurenspinsels, bijeen gelogen? Wees op uw hoede: er is een draad in haar spinrag, vangnet om prooien te verstrikken.

Wij, dames en heren, wij zijn haar gewillige prooien.

DSC06540.jpg

Jenny Spanoghe en Jan Van Landeghem

DSC06556.jpgCristel De Meulder

Het duo Landini (Jan Van Landeghem en Jenny Spanoghe) en sopraan Cristel De Meulder vergastten de kunstenares en haar genodigden op een treffende muzikale hulde.

DSC06534.jpg

Tot slot blikte Beatrijs Van Cranenbroeck terug op haar plastisch werk en las enkele kwatrijnen voor.

Tussen de aanwezigen: Janien Benaets, Joke van den Brandt, Rik Van Daele, Frank Ivo van Damme, Jean Van Gastel, Ludwig Goris, Renée van Hekken, Lutgart de Pillecijn, Tony Rombouts en Min Storms.

DSC06565.jpg

Jan Van Landeghem, Beatrijs van Craenenbroeck, HFJ en Jenny Spanhoge

DSC06529.jpgJoke van den Brandt, HFJ en Renée Van Hekken

DSC06525Rik Van Daele, Frank Ivo van Damme en HFJ


Fotoreportage: Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche