Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 juillet 2013 6 06 /07 /juillet /2013 01:35

 

 

Begrafenis-Alain-5-07-2013-001.jpg

In alle stilte werd gisteren in het Uitvaartcentrum Eugène Timmermans te Mortsel afscheid genomen van Alain Germoz (°31 juli 1920 en aldaar overleden op 27 juni 2013).

In alle stilte”? Neen, dat wenste Alain niet, wel “in uiterst beperkte kring”: “L'adieu aura lieu dans la plus stricte intimité”. Tijdens de afscheidsviering, voortreffelijk geleid door Katleen Schepers, verbonden aan vzw De Zeven Eiken, weerklonken immers de weemoedige tonen van Alains favoriete jazzmuzikanten: Louis Armstrong, Elek Bacsik, Count Basie, Dave Brubeck, Duke Ellington en Toots Thielemans...

*

Gary Peeters bracht een serene maar niet minder pakkende persoonlijke hulde aan zijn grootvader; Michel Oleffe blikte emotievol terug op zijn nauwe samenwerking met Germoz in het kader van het tijdschrift Archipel en Henri-Floris Jespers evoceerde zijn mondelinge en epistolaire gesprekken met Alain over de culturele identiteit van de Fransschrijvende Vlaming.

Begrafenis-Alain-5-07-2013-002.jpg

Tussen de genodigden op de afscheidsviering, o.m.: Bert Bevers, Leen Bonjean, mevr. Cleminson, François De Koninck, El Khalidy Majid, Pruts Lantsoght, Thierry Neuhuys, Christine Neuhuys, Monique Oleffe, Renaat Ramon, Caroline Schiltz, Johan Schiltz, Marc Somers, Lieve Terrie en Paula De Winne.

Begrafenis-Alain-5-07-2013-028.jpg

 

Onder begeleiding van jazz-saxofonist Matthias Van den Brande werd het stoffelijk overschot van Alain begeleid naar het Schoonselhof, waar de Stad Antwerpen hem als blijk van erkenning een laatste rustplaats gaf op het ere-perk.

Begrafenis-Alain-5-07-2013-043.jpg Germoz heeft Dirk Schiltz gevraagd zijn begrafenis te organiseren. Hierover hadden ze de voorbije jaren tot in de details alles besproken en bedisseld.

huis-mortelmans-Filip-Heylen-en-Dirk.JPG

Achteraf kwamen de genodigden bijeen in het Mortelmanshuis, Boterhamstraat 1, gevestigd op nauwelijks 20 m van het ouderlijke huis op het Klapdorp 121, waar verscheidene generaties Mortelmanssen zijn opgegroeid. Hier worden niet alleen de kunstenaars Lodewijk, Frans en Franck Mortelmans in het daglicht gesteld, maar ook de kunstkringen De Scalden en Lumière.

Een Antwerps privé-museum om te koesteren...

HFJ

(wordt vervolgd)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche