Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 juin 2009 5 05 /06 /juin /2009 02:44

Bewonderaar van drs. P, schepper van de Knödel en van het pi-sonnet, Paul Ilegems (°29 september 1946) is kunsthistoricus en was tot 2005 verbonden aan de Academie voor Schone kunsten van Antwerpen als docent kunstgeschiedenis en actuele kunst. Na het lezen van Plezierdichten van Drs. P. ging hij light verse schrijven en ging hij op zoek naar een onderwerp dat nog niet eerder in de dichtkunst behandeld was. Hij kwam terecht bij het frietkot. In 1981 publiceerde hij de dichtbundel 'Frieten bakken' (uitgave vzw Stichting voor Kunstpromotie).

Andere plezierdichten zijn te vinden in: De Tweede Ronde; De Nieuwe Weelde; Parmentier; Poëziekalender Meulenhoff 1989 en 1998; Light Scheurkalender 2003 en 2004; Nieuwe vergezichten, 1989; Litérair Variété, 1990 (met Drs. P, Driek van Wissen en Midas Dekkers); O reisgenoten op dit narrenschip, 1993; België – Zwitserland, een keus uit 25 jaar correspondentie in ollekebollekes met Drs. P (Manteau-Meulenhoff, 2006).

Paul Ilegems lanceerde ook het pi-sonnet in het Nederlands (oorspronkelijk bedacht door Jacques Bens in zijn bundel 41 sonnets irrationnels, 1962), en publiceerde in Nieuwzuid een 'patafysische tekst naar een idee van Boris Vian.

In 1988 lanceerde hij een eigen versvorm, de Knödel, in het Nederlandse tijdschrift Nieuwe Weelde en beoefende die onder de naam Jacob Knödel. Met zijn rijmschema AABA BAB lijkt de Knödel vrij goed op een gehalveerd Zwitsers sonnet (vandaar ook ‘luiaardsonnet’ geheten).

Paul Ilegems publiceerde voorts vier boeken over de Belgische frietkotcultuur: De frietkotcultuur (Loempia, 1993), Het Belgisch frietenboek, (Loempia, 1994), Het volkomen frietboek (Nijgh & van Ditmar, 2002) en Frietgeheimen (Artus, 2006). Hij beschouwt het frietkot als de volmaakte uitdrukking van de mentaliteit en het wereldbeeld der Belgen, en maakte het tot het eerste nationaal symbool. In 1981 presenteerde hij te Amsterdam een tentoonstelling over friet en frietkot met uiteenlopende kunstwerken van diverse artiesten. De expo reisde vervolgens jarenlang rond door België en Nederland onder de naam Het Frietkotmuseum. In 2008 kreeg de verzameling een vaste plek in de Vlaanderstraat in Brugge.

Andere publicaties van Paul Ilegem gaan over Willem Elsschot (De Parelduiker, 2001) en over hedendaagse kunst (o.m. in Artefactum, De Morgen, Standaard Magazine, Kunst Nu (SMAK Gent), Imagazine, Nieuwzuid, Amazing Flying Rooms, Ons Erfdeel, <h>ART en bij Hans Theys.

 

127ste Muzeval, 11 juni 2009, 20 uur stipt in Literair Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te 2000 Antwerpen. De deuren gaan open om 19u30.

De Muzeval vindt plaats elke tweede donderdag van de maand en is een organisatie van Pipelines vzw met de steun van Antwerpen Boekenstad en Masereelfonds Antwerpen

Contact: de_muzeval@telenet.be

Website: http://www.muzeval.tk

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche