Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
Woensdag vond ik in de brievenbus een op één nummer na complete reeks van De Houten Gong.
Waar hebben wij het aan verdiend?
In de bijgevoegde missive verklapt Bert Bevers dat hij het gedicht 'Weinig namen heeft de droom' (zie vorige aflevering) schreef als proeve van domsonnet, nl. een nieuwe vorm van sonnet. Het is gebaseerd op de lengte van de onderdelen van de Domtoren te Utrecht en wel als volgt:
de toren is ongeveer 112 meter hoog, verdeeld in
5 meter windvaan,
13 meter spits,
26 meter achtkant,
29 meter vierkant en
39 meter vierkant.
De afronding is zo gekozen dat het precies 112 meter is. Dit zie je terug in:
titel van 5 woorden en respectievelijk strofen van
13 woorden in 2 regels,
26 woorden in 3 regels,
29 woorden in 4 regels en
39 woorden in 5 regels.
Samen 14 regels en met de titel mee, het rijtje 1,2,3,4,5. De inhoud is vrij.
Het domsonnet werd bedacht door de Nederlandse dichter Nanne Nauta (°1959). Tijdens zijn studie Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht was hij oprichter van Sad'E (Salon Artisanal d'Ecriture), een schrijversgroep in navolging van het Franse Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle), de “werkplaats” die in 1960 rond François Le Lionnais en Raymond Queneau ontstond. Freddy de Vree (1939-2004) en Paul Neuhuys (1897-1984) wezen mij al in de prille jaren zestig op Oulipo. In die jaren paste André Blavier (1922-2001), die zijn encyclopedische Fous littéraires nog niet gepubliceerd had, de zogenaamde methode S + 7 of “methode lescurienne” toe op spreekwoorden in Waals dialect. Het resultaat was zonder meer verbluffend.
Nanne Nauta schreef al eerder Kruissonnetten (Leeuwarden / Utrecht, De Contrabas, 2009). Via de blog misade wordt nu opgeroepen een domsonnet in te zenden. Het wordt beoordeeld op de vormeisen en ook inhoud. Als de redactie het gedicht groen licht geeft, wordt het op het weblog geplaatst. Als er op een gegeven moment in tijd voldoende gedichten zijn, volgt er een bundeling via Uitgeverij crU. De redactie bestaat uit het dichterscollectief Bert-Jan Dijenborgh, Wim Schot en Nanne Nauta.
HFJ