Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 novembre 2014 4 13 /11 /novembre /2014 16:06

 

personaltempo201.jpeg

Personal Tempo, 2013

De omvangrijke tentoonstelling A Transformative Gaze toont hoe Dr. Hugo Heyrman als schilder de mogelijkheden van zijn medium verkent. De schilderijen en werken op papier geven een inzicht in de recente ontwikkeling van vorige periodes: Another Reality (2013), Inside the image (2011) en City Life & Body Language (2009). Dit is zijn twaalfde solo-expo (sinds 1975) in de galerie De Zwarte Panter.

Heyrman schildert —'omdat het een fascinerende ervaring is, hoe anders de wereld er kan uitzien op doek'. De werken zijn reflecties over de verschijningsvorm van het reële. Vanuit een persoonlijk archief, ervaringen, herinneringen en verbeelding, ontstaan er filmische scenarios. Het zijn picturale transformaties over het mysterie van de flux of life.

Terugkerende thema’s zijn filosofische en psychologische kantelmomenten, het stadsleven, lichaamstaal, liefde, eenzaamheid en de menselijke conditie. Een relevante karakteristiek is dat Heyrman uitdrukking geeft aan een onbevangen gevoel. Hij creëert beelden die een belofte inhouden van wat nog gaat komen. Zijn benadering is bevrijdend en informeel, zonder retoriek of ironie. Door de opbouw van suggestieve verflagen, evoceert hij een mentale ruimte. De sensuele tactiliteit van zijn penseelstreken, samen met de symbolisch/emotionele betekenis van de kleur, zet aan tot een betrokkenheid met de wereld, in een atmosfeer van resonantie.

De kunstenaar deelt de ervaring van een andere realiteit met ons, door het buitengewone in het gewone zichtbaar te maken, bijvoorbeeld; De Kersentaart (2014), een diepgaande reflectie over aanwezigheid en afwezigheid, met een kristallijne transparantie, of Personal Tempo (2013) en Yellow Visibility II (2014), waar een eenzame figuur zich voortbeweegt in een kosmologisch aandoende omgeving van kleur, licht, schaduw en elementaire krachten.

Het zijn beelden waarin de blik eindeloos kan verdwalen. Dr. Hugo geeft de blik van

verwondering een schilderkunstig bestaan.

Dr. Hugo Heyrman: A Transformative Gaze.

Vernissage zaterdag 15 november 17u 00 - 22u 00.

Galerie De Zwarte Panter, Hoogstraat, Antwerpen. Van 16 november t/m 18 januari 2015. Gesloten 1-2-3-4 januari 2015.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche