Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 juin 2011 7 05 /06 /juin /2011 20:00

ZSenne art lab, Anneessensstraat 2 B te 1000 Brussel, is een nieuwe plaats voor artistieke communicatie en onderzoek en presentatie/performance. Een mooie plaats met zowel zichtbaarheid als intimiteit, zowel licht en donker, rustig en ook midden in centrum Brussel, vlakbij het kanaal, de beurs, de Antoine Dansaertstraat, midden in een woonbuurt met internationale bewoning.

ZSenne wil een multifunctionele werking en ruimte opzetten waarin verschillende disciplines aan bod kunnen komen en artistieke creatie kan worden geïnitieerd, onderzocht en opgebouwd en/of afgewerkt worden. Het interdisciplinaire krijgt speciale aandacht.

Daarnaast wil ZSenne een galerie-werking uitbouwen waar beeldende kunstenaars hun werk kunnen tonen gedurende een tweetal weken tot anderhalve maand. Kunstenaars worden ook uitgenodigd om ter plekke te komen werken. Per jaar wordt gemikt op meerdere residenties.

Luc Emiel Roman is artistiek coördinator van ZSenne. Hij heeft een lange carrière in de cultuursector achter de rug, wat een goed beheer en bedachte keuzes garandeert: 14 jaren producer bij Muziektheater Transparant (met o.a. organisatie van buitenlandse tournees), en recent zakelijk leider bij Mains Connectie – Krul vzw.

JanScheirs

Jan Scheirs (foto: Frans Piessens)

Jan Scheirs (°1973) werd door ZSenne uitgenodigd als 'artist in residence'.

In oktober 2007 exposeerde bij schilderijen rond het thema 'Vernauwing', een psychoanalytische blik op bepaalde aspecten van de herinnering in dialoog met de architecturale dimensies van het gebouw LesBains, het oud badhuis van Vorst. De show ging gepaard met een happening: de vernietiging van een eenmalige, ter plaatse ontworpen assemblage opgebouwd in functie van die speciale ruimte.

Tijdens zijn residentie in ZSenne art lab zal Scheirs nu plastisch werken rond de vrij verrassende thematiek 'Rubens en diplomatie'. Wat is het uitgangspunt van dit ambitieus project?

Een tipje van de sluier werd alvast gelicht in een gesprek met artistiek coördinator Luc Emiel Roman.

In de eerste helft van de XVIIde eeuw resideerde Infante Isabella als landvoogdes van de Zuidelijke Nederlanden in Brussel. Rubens is dan niet alleen een succesrijk schilder, maar ook actief als diplomaat en go-between. Dit tijdsgewricht en zijn boeiende personages worden geënsceneerd om een dubbele kijk op de historiek te suggeren:

'Rubens leefde tussen Antwerpen en Brussel, Frankrijk en Spanje, in heel Europa eigenlijk. Geheimen waren zoals altijd kostbaar en te koop. Voorstanders van wapenstilstand en vrede speelden geen rol in dit schaakspel.

Ik kijk er naar uit vier weken te werken in ZSenne, in de Bloemenhofwijk, in het internationale Brussels Gewest, centrum van Europa en ook van lobbyisten. Met heimelijke gesprekken als uitgangspunt.'

Hierbij knoopt Scheirs aan bij de thematiek van de geheime machtsuitoefening die reeds in zijn vroeger werk in uiteenlopende gedaanten aan bod kwam. Getuige hiervan het vroeger werk hieronder, de evocatie 'van de sfeer waarin rond een tafel wordt “gespeeld”, waar geheime informatie wordt verkocht en doorgeven'.

Trucs.jpgTrucs van de vos (2010, linnen, acryl, pigment, dubbelhout en zand, 160 x 200)

Het functioneren van de macht kwam al sprekend aan bod in Scheirs' tentoonstelling 'Mythisch & burlesk: Belgisch...'.

'Brussel waar veel belangen samenkomen is een interessante plek om rond dit thema te werken', aldus Jan Scheirs in gesprek met Luc Emiel Rooman.

*

De sociale context en uitwisseling, ook met de buurt, kan voor ZSenne niet uit het artistieke proces worden geweerd: er ligt dan ook grote nadruk op het openstellen voor het publiek van wat er als artistieke werking op diverse niveau's in het 'art lab' gebeurt.

Het publiek zal derhalve het work in progress van Jan Scheirs kunnen volgen van 6 juni tot en met 2 juli 2011.

Residentie in Zsenne: Jan Scheirs, Rubens and diplomacy

ZSenne, Anneessensstraat 2, 1000 Brussel.

Open: alle week- en zaterdagen, 14-18.00u en op afspraak.

Vernissage: donderdag 23 juni, van 18u30 tot 21 uur.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche