Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
14 octobre 2014 2 14 /10 /octobre /2014 03:33

DSC03024.jpg

Marcus de Schepper, voorzitter van de Antwerpse Bibliofielen, en Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus

Op 25 september werd in het Museum Plantin-Moretus een merkwaardige tentoonstelling geopend. De Vereniging van Antwerpse Bibliofielen bracht zelden of nooit vertoonde stukken samen uit de particuliere collecties van haar leden. Er liggen handschriften, oude en moderne drukken, boekbanden, prenten, tekeningen, brieven… o.a. een brief van Michel de Ghelderode aan Urbain Thiry, waarin hij klaagt over de lange winter en hengelt naar nieuws over de Cahiers de la Biloque waarin zeven bijdragen van de Ghelderode waren verschenen.

DSC03045.jpg

Uit mijn Omar Khayyam-collectie, die ik in dertig jaar opbouwde nadat ik van Lambert Jageneau vier mooie exemplaren erfde, koos Marcus de Schepper (voorzitter van de vereniging) enkele zeer speciale exemplaren o.a.: The Rubàiyat of a Persian Kitten, een parodie waarin de hoofdpersoon in de kwatrijnen een Perzisch poesje is. In de catalogus is mijn zeer zeldzame pastiche Les Rubaiyat d’Haâlit-ler Baba surnommé le F’ouh-rer Cynique afgebeeld waarin Jim, een Brusselse straathond zijn poot heft en zijn slachtoffer (een afbeelding van Hitler) doopt.

DSC03042.jpg

Ludo Simons en Louis Van den Eede

Er valt heel wat te bekijken in deze tentoonstelling die te zien is in de achterzaal van Plantin Moretus en om het plezier compleet te maken is er ook een prachtige catalogus met vele kleuren afbeeldingen, vormgegeven door Louis Van den Eede en met een inleiding en begeleidende commentaren van Marcus de Schepper.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s Frank Ivo van Damme

Tot 2 november 2014 in Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt te Antwerpen

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche