Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 février 2012 3 08 /02 /février /2012 03:47

Brulez2

Raymond Brulez

Zacht Lawijd zou Zacht Lawijd niet zijn zonder de editie van onuitgegeven brieven. Afgezien van de brieven van Floris Jespers aan Roosje van Lelyveld in de laatste aflevering, kwamen in de voorbij jaargang ook de brieven van Alice Nahon aan Emmanuel de Bom aan bod (X, 1) de briefwisseling tussen Willem Kloos en Emmanuel de Bom (X, 2), de brieven van Joris Vriamont aan Jan Greshoff (X, 2) en drie brieven van Lodewijk van Deyssel aan Arij Prins (X, 3).

*

In het eerste nummer van de voorbije jaargang (X, 1) handelen H. T. M. van Vliet over 'De moeizame geschiedenis van Simon Vestdijks romandebuut' en Jan Lampo over 'Jan-Frans Willems over de schilderkunst'.

De literaire jeugd van Raymond Brulez (1895-1972) wordt geschetst door Joris van Parijs (°1944), de zo terecht veelvuldig bekroonde biograaf van Frans Masereel en Cyriel Buysse (X, 3).

Clara Haesaert stelde mij aan Brulez voor in 1963 of 1964 tijdens een receptie in het Martini Center te Brussel. Vele jaren later (in de jaren tachtig, maar ik ben te lui om dat nu op te zoeken) werd zijn magnum opus herdrukt, de geromantiseerde memoires Mijn woningen (1950-1954), waarvan ik de eerste drukken koester. De kritiek herontdekte de vergeten romancier en overlaadde hem met lof, maar het lezerspubliek volgde blijkbaar niet. De scherpzinnige bijdragen van gentleman Brulez in de rubriek 'zoek de mens' van het Nieuw Vlaams Tijdschrift – veelal over Franse literatuur – verdienen alleszins een bundeling. Ik blijf tot op heden geïntrigeerd door de verre maar hechte vriendschap tussen Brulez en Gaston Burssens. Ik kijk echt uit naar de biografie van Brulez door Van Parijs.

*

Tot slot wil ik hier ook de studie van Sarah Verhasselt (°1988) vermelden over het vrouwbeeld uit de negentiende-eeuwse fin de siècle in vier historische romans (X, 3). Zij plaatst de kuise vrouw, de 'femme fragile', tegenover de demonische vrouw, de 'femme fatale'.

In verband met 'genderstudies' vermeld ik hier ook de thesis van Cornelia Kun, Ende des Schreckens. Gewalt in der niederländischen Literatur von Frauen 1990-1999(Carl von Ossietzky Universität Oldenburg).

Henri-Floris JESPERS

(wordt vervolgd)


Zacht Lawijd. Redactiesecretaris: Geert Swaenepoel, Salm Salmstraat 13, B 2320. Redactieadres voor Nederland: Sjoerd van Faassen, Postbus 90515, NL 2509 LM Den Haag.

Abonnement voor een jaargang (4 nrs.): 30 €. Opgave van abonnementen bij de administratie (België): Garant Uitgevers, Somersstraat 13-15, B-2018 Antwerpen.

E: uitgeverij@garant.be.

(Nederland): info@letterkundigmuseum.nl

Losse nummers: 9 €

Zie ook:

http://mededelingen.over-blog.com/article-zacht-lawijd-i-floris-jespers-verliefd-op-roosje-van-lelyveld-97215878.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-zacht-lawijd-ii-paul-van-ostaijen-en-zijn-netwerk-97278420.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-zacht-lawijd-iii-uitgeversperikelen-98750050.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-zacht-lawijd-iv-vlaamse-pockets-98803759.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche