Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 février 2013 5 15 /02 /février /2013 20:22

 

HOEBOERdada.jpg

In de creatief voorbeeldig vormgegeven catalogus van de tentoonstelling Kunst in / als vraag in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst Lakenhalle te Ieper (1981) beleed Wout Hoeboer het geloof in Dada als volgt:

De Dada beweging was wel één van de eerste mouvementen welke de meest grote vernieuwing, tot uiting zou brengen en wel voor alle kunsten. […] Dada was en moest blijven bestaan. Hoe kon het anders, de keuze was, wie ben ik, wat ben ik, en waarom. Dit was de nieuwe mens, en zeker de kunstenaar. Overal kwam Dada binnen, met een buitengewone ideologie. […]. Dada was en zou blijven. Dada bestaat nog steeds, voor alle welke vertrouwen hebben in de nieuwe kunstenaar. […] Hulde voor allen welke volharden in Dada.

Dada voor nu, en voor straks. Dada, voor altijd.

Hoeboerdada2.jpgDe tekst was ondertekend “Williams”, de naam van de fictieve criticus die ook al een korte presentatietekst schreef bij de eerste persoonlijke tentoonstelling van Hoeboer, in galerie Saint-Laurent te Brussel (15-28 september 1951). Zodoende kon hij tegelijk poneren én tegelijk lichtjes afstand nemen: het lijkt er immers op dat het hier gaat om de mening van een derde. Typisch voor Hoeboer, die aldus als vrijbuiter onder meerdere vlaggen kon varen. Wat er ook van zij, Wiliams / Hoeboer maakt geen gewag van dada. Pas in 1957 zal het werk van Hoeboer uitdrukkelijk geassocieerd worden met dada, nl. in de toelichting van Phantomas-uitgever Théodore Koenig (1922-1996) bij de tentoonstelling in Galerie Le Rouge et le Noir in Charleroi (23 februari-8 maart 1957). In mei neemt Hoeboer in Librairie-galerie La Proue te Brussel deel aan de tentoonstelling Anti-Dada, waarvoor hij een verrassende uitnodiging ontwierp. Hij zal zich pas later met passende ironie bestempelen als “de laatste dadaïst”....

Henri-Floris JESPERS

(wordt vervolgd)

HOEBOERinvitationWout Hoeboer, Andrés van Hove Gallery, Pourbusstraat 3B, 2000 Antwerpen. Tot 3 maart. Van woensdag t/m zondag van 14 tot 18 u.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche