Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 août 2012 5 10 /08 /août /2012 23:02

 

ReusVolledig.jpg

In 1398 verschenen de eerste stadsreuzen in Antwerpen, in 1424 te Barcelona en in 1447 te Bergen op Zoom. Thans zijn er in Europa duizenden reuzen, het merendeel in Spanje en Vlaanderen. In Vlaanderen alleen zijn er meer dan 1700 reuzen.

De World Outgames willen een bijdrage leveren aan de Antwerpse reuzentraditie. Morgen marcheert de Roze Reus mee tussen 14 en 18 uur tijdens de eerste parade van Antwerp pride op de kaaien.

Reuzen worden beschouwd als volwaardige inwoners van de stad. Volgende week wordt de Roze Reus dan ook in het bevolkingsregister ingeschreven.

De Roze Reus is de eerste holebi reus in het Antwerpse en werd door ervaren reuzenbouwers vervaardigd. Lieve Lieckens en Christiaan Ketele, beeldhouwer Michael Bracke, schilder Jan Scheirs en costumières Suzanne Van Well en Viviane Couberghs verleenden hieraan hun medewerking. De reus heeft uiteraard een dubbel gezicht...

KopReus.jpg

ScheirsKop.jpg

Jan Scheirs aan het werk. Tussen haakjes: Oudegem, deelgemeente van Dendermonde, herbergt sinds 2008 de reus Jef Scheirs, auteur van De Filosoof van Hagem...

*

De derde editie van de World Outgames vindt in augustus 2013 plaats in Antwerpen. De holebi-spelen, zoals het evenement vroeger werd genoemd, worden gesteund door de stad en de provincie. De organisatoren hopen op zo’n 12 000 actieve deelnemers en 250 000 bezoekers.

Antwerpen is in 2013 ook sporthoofdstad van Europa.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche