Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 mai 2013 3 08 /05 /mai /2013 08:42

 

Claeys2newyork.jpg

Voor de tweede uitgave van de Herman J. Claeys-prijs werd gekozen voor het thema “Censuur”, een fenomeen waarvan Herman meerdere malen het slachtoffer werd. Op dinsdag 24 maart 1970 verscheen hij te laat op een debat over censuur omdat hij met zijn 2 pk onderweg van Amsterdam naar Brussel aan de Belgische grens opgeleid werd, op heterdaad betrapt op het smokkelen van verboden en zedenschennende literatuur, bestemd voor zijn boekhandel-uitgeverij Free Press Bookshop die gespecialiseerd was in underground-uitgaven en bekendheid genoot tot in de Verenigde Staten. Wat later werd er hartje New York gemanifesteerd tegen de beschuldigingen aan het adres van Herman en de inbeslagname van literatuur.

De Herman J. Claeys-prijs werd ingesteld door Pipelines/De Muzeval.

De jury van de tweede editie bestond uit Bert Bevers, Koen Calliauw, Peter Holvoet-Hanssen, Henri-Floris Jespers (voorzitter), Lucienne Stassaert en Jan van Veen (secretaris).

*

Na twee schiftingen selecteerde de jury 24 van de 85 ingezonden gedichten. Tijdens de tweede vergadering maakte Koen Calliauw bekend dat hij ontslag wenst te nemen daar naar zijn mening de inzendingen van onvoldoende engagement getuigen. De overige juryleden aanvaarden en respecteren zijn beslissing, die zij evenwel welgemeend betreuren. Koen Calliauw nam dus niet deel aan de eindbeslissing, waarvoor hij dan ook niet aansprakelijk is.

De namen van de drie laureaten worden bekendgemaakt op donderdag 9 mei om 17u30 in de Groene Watermankelder, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen. Voor de bekendmaking zullen er enkele gedichten van Herman J. Claeys (1935-2009) gebracht worden door Peter Holvoet-Hanssen en leden van Pipelines/DeMuzeval. De eerste prijs bedraagt 250 €, de tweede 150 €, de derde 100 €.

*

Meer hierover straks van 14 tot 16 u in het programma “De Muziekdoos on Air”, Radio Centraal 106.7 FM (streaming via radiocentraal.be). 's Avonds vindt een Herman J. Claeys-podium plaats in het literair-artistiek café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche