Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 février 2011 5 11 /02 /février /2011 07:09

 

WMR.jpg

In een paginalang interview met Brederode (alias Erik Verstraete) in 't Pallieterke van deze week (9 februari 2011) krijgt Willem M. Roggeman (9 juli 1935) de gelegenheid zijn hart te luchten. Hij had het kennelijk nodig, want hij verkondigt coram publico dat hij zich uitgesloten voelt en miskend in Vlaanderen; dat hij in de media doodgezwegen wordt; dat zijn bundels niet eens te vinden zijn in de boekhandel en dat hij door de officiële instanties 'die zogezegd de Vlaamse literatuur moeten bevorderen', genegeerd wordt. 'Men zal mij nooit zien op poëzieavonden of op vergaderingen van literaire verenigingen', aldus Roggeman. Voor wie vertrouwd is met zijn loopbaan leidt het niet de minste twijfel dat dit alles cum grano salis moet genomen worden.

Willem M. Roggeman was immers twaalf jaar lang (1968-1980) secretaris was van het Vlaamse PEN-Centrum en neemt sinds 2006 voor de tweede keer het voorzitterschap waar van het Louis Paul Boon Genootschap, een functie die hij al op zich nam van 1982 tot 1989. Hij was bestuurslid van de Stichting voor Vertaling van Nederlands Literair Werk te Amsterdam, zetelde in talrijke jury's, was lid van de Commissie van Advies voor de Letteren van het Ministerie van Cultuur en redactielid van de literaire tijdschriften Diagram (1963-1964), Kentering (1966-1976), De Vlaamse Gids (1970-1993), Argus (1978-1981), Atlantis (2001-2002) en Boelvaar Poef (vanaf 2006). Hij was betrokken bij o.m. de Dilbeekse Cahiers.

Professioneel was Roggeman literair criticus en cultuurredacteur van de liberale krant Het Laatste Nieuws (1959-1981).Dankzij de liberale familiale banden met De Nieuwe Gazet werden zijn bijdragen vaak overgenomen in de destijds op cultureel vlak invloedrijke Antwerpse krant De Nieuwe Gazet.

Na een loopbaan van 23 jaar in de journalistiek koos Roggeman voor de ambtenarij: van 1981 tot 1993 was hij adjunct-directeur en (korte tijd) waarnemend directeur van het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond te Amsterdam, waar hij verdienstelijk werk leverde als organisator van tentoonstellingen van belangrijke Vlaamse kunstenaars en literaire avonden met Vlaamse en Nederlandse auteurs. Eind 1993 keerde hij terug naar België, waar hij tot circa tien jaar geleden werkte voor de de Dienst Letteren van het Ministerie van Cultuur, afdeling internationale betrekkingen.

Tot zover een topje van het curriculum van de man die in 't Pallierterke als underdog voorgesteld wordt als iemand die nooit te zien is op 'vergaderingen van literaire verenigingen'.

Willem M. Roggeman genegeerd in Vlaanderen? Meer in een volgende aflevering.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche