Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 mai 2010 3 26 /05 /mai /2010 01:29

ElsschotAlumni.jpg

In het Letterenhuis te Antwerpen wordt op zaterdag 29 mei de expo 'Dicht bij Elsschot' geopend. Steven Thielemans, algemeen directeur Musea en Erfgoed Antwerpen; Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis; Wieneke 't Hoen, curator van de langverwachte overzichtstentoonstelling, zullen er het woord voeren, waarna schepen van Cultuur Philip Heylen de expo zal openen.

Elsschot1.jpg

Dezelfde dag, 's avonds dan, wordt het festival 'Tussen droom en daad' in het Nieuwe Justitiepaleis geopend. Burgemeester Patrick Janssens brengt de grafrede van zijn voorganger Lode Craeybeckx, Yves Petry laat Elsschot vanuit het hiernamaals aan het woord. De onvermijdelijke Tom Lanoye, maar ook Kees van Koten en Annelies Verbeke brengen een 'eigentijdse interpretatie van Elsschots gevleugelde woorden “Tussen droom en daad”'.

Het alumnifeest van de UA, op 27 mei, staat ook al in het teken van Willem Elsschot, alumnus van de Rijkshandelshogeschool, voorloper van het voormalige RUCA.

Conscience, Van Rijswijck, Van Ostaijen, Elsschot: Antwerpen muntte al altijd uit in huldigingen van dode schrijvers, zo luidt het, en kwatongen hebben het wel eens over over het AMVC/Letterenhuis als over een kerkhof voor documenten.

Tja, In beide gevallen gaat het, anno 2010, om een grove vertekening van de realiteit.

Onder het dynamische bewind van schepen Philip Heylen, en mede door de voorbeeldige inzet van Leen van Dijck en de hardnekkige aanpak van Michaël Vandebril (Boekenstad), wordt in de Scheldestad eindelijk een actief letterenbeleid uitgetekend.

Over “droom en daad” zullen we het hier nog on face value hebben...

Henri-Floris JESPERS

Elsschot2.jpg

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche