Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 juin 2012 2 12 /06 /juin /2012 21:41

In de bibliotheek van Sint Niklaas is zondagochtend een buitengewone tentoonstelling geopend door Lieve Van Daele, schepen van Cultuur: zeven grote Reynaertpanelen van Henri Verbuecken (1848-1926) werden overgebracht van Kasteel Walburg naar deze locatie, waar men ze kan bewonderen tot 9 september.

8-9-10-juni-2012-041.jpg

Rik Van Daele (research, selectie en catalogus)

In een enkele toonkasten bracht directeur dr. Rik Van Daele boeken, prenten en andere kleinoden bij elkaar die verwijzen naar Wilhelm von Kaulbach (1805-1974), de Duitse kunstenaar en ontwerper van Reynaertprenten waarop Verbuecken zich baseerde voor zijn panelen. Verbuecken is echter meer dan een kopiist, hij is een knap tekenaar en hij transponeert de gravures van Kaulbach naar creatieve tekeningen met Negro-potlood op doek. Zo ontstaan imitatie-gobelins, een heel eigenzinnige techniek waarop hij zelfs patent verwierf.

Hij verwerkt op een vrije wijze de illustraties van Kaulbach en in zijn composities staat telkens een tekst centraal in rode inkt. De gouden randversieringen, getamponeerd met sjablonen passen perfect in zijn concepten, waarin vele elementen verwijzen naar de Arts en Craftsbeweging.

8-9-10-juni-2012-070.jpg

In enkel vitrines liggen schaarse herinneringen aan Verbuecken, een foto, een briefje... want in 1940 werd zijn huis leeggeroofd door de Duitsers. De volledige inboedel met het archief en de bibliotheek werden in het park voor zijn huis verbrand.

De naam Henri Verbuecken zegt ons waarschijlijk niet veel, toch zijn we vertrouwd met heel wat van zijn werk. De mozaïek aan de toegang van de Antwerpse Zoo aan het Astridplein (rechterpaviljoen) is door Verbuecken ontworpen. De decoratie van de traphal in het renaissancestadhuis van zijn geboortestad Antwerpen, decoratiewerk bij de ornamentatie van woningen aan de Cogels-Osylei ( o.a. de gevelmozaïeken van de woningengroep 'De vier Seizoenen'), het Japanse interieur in de koffie-en theewinkel van Nicolaas Cuperus aan de Suikerrui enz.

Henri Verbuecken speelde een cruciale rol bij de introductie van de art nouveau in Antwerpen.

*

Tot 9 september te bezoeken in de Bibliotheek van Sint Niklaas

H. Heymanplein 3

*

Na de opening van de tentoonstelling werden de aanwezigen vergast op de première voorstelling van Reynaert, de valschaard met den Grijzen Baard, figurentheater van de bovenste plank. Deze productie van theater Tieret en theater Ondersteboven wordt gespeeld door Steven Van Peteghem en Stefan Van Guysse.

8-9-10-juni-2012-064.jpg

Stefan Van Guysse

Deze laatste stond ook in voor de compositie van de muziek die door hemzelf live werd uitgevoerd. Hij stal ook het hart van het publiek door zijn uitmuntend spel en zijn ontwapenende mimiek. Regisseur en scenarioschrijver is Joost van den Branden. De prachtige poppen vervaardigd door Patrick Maillard van theater Frou-Frou geven het spel nog een meerwaarde.

In september 2012 begint de productie aan een reeks voorstellingen in Vlaanderen en Nederland.

Info: www.theatertieret.be

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s: Frank Ivo van Damme


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche