Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 janvier 2014 3 01 /01 /janvier /2014 22:36

 

Wat-ik-nog-weet.jpg

Is dat ik steeds, zoals de NMBS zijn treinen, een boek met ruime vertraging lees. Dat ik Wat ik nog weet van Diane Broeckhoven op de valreep voor 2014 heb gelezen. Dat dit het eerste boek is dat ik van haar las.

Diane Broeckhoven ontmoette ik een tweede maal op de Boekenbeurs van 2013 waar zij bij uitgeverij Vrijdag haar boeken signeerde. In het aanschijns van kardinaal Danneels, gezeten op de stand van Kerk en Leven, verdiende zij er een volle aflaat. Met de nodige nederigheid, mij zo eigen, vroeg ik haar om een opdracht in het boek te schrijven. Er verscheen:’ Voor Frank, met zeer warme groet, 1.11.2013’

Diane Broeckhoven (1946) begon als jeugdschrijfster. Zij debuteerde in 1980 met Dagboekje van Matthijs. Haar eerste roman voor volwassenen, Het verkeerde keelgat verscheen in 1998.

Diane-Broeckhoven.JPG

Het gaat haar niet alleen om de fauteuil zelf- haar eenmanseiland in barre tijden- maar ook om het leefgruis dat hij herbergt tussen zittingen en armleuningen.

Met een zoektocht naar en het vinden van Manons rode fauteuil – haar vluchtheuvel in tijden van haar stille eenzaamheid – begint en eindigt deze roman. Wat ik nog weet gaat over Manon, de moeder en Peter, haar zoon, de twee hoofdrolspelers. Naast een kleine familiegeschiedenis is het een aangrijpend moeder-zoon verhaal, over hun moeilijke relatie en een dramatische gebeurtenis die voor een keerpunt zorgt. Vlak voor een etentje naar aanleiding van Peters huwelijk krijgt Manon een hersenbloeding waarna haar moeizaam herstel volgt. Diane Broeckhoven ontwikkelt het gebeuren in drie delen: 1987, 1994 en 2008-2009. In elke periode worden in ik-vorm de standpunten van Manon en Peter weergegeven. De vele misvattingen, de perceptie en het onbegrip tussen beiden, worden in mooie, heldere zinnen uitgeklaard.

Wat ik nog weet. Ze kwamen terug. Vanzelf. Tijdens het ontbijt viel er onverwacht een woord op mijn boterham, bovenop de kaas. ’s Middags dreef een korte zin in mijn soep, tussen de lettertjes. Tussen de regels van mijn versnipperde verhaal sloop het verlangen, zo groot en diep dat ik er geen woorden voor vond…..Tussen wat ik nog wist en wat verzonken was, gaapten diepe, donkere spleten.

Zelden heb ik een verhaal gelezen dat zo indringend, zonder stilistische overdaad, zonder enige sentimentaliteit en melodrama, met zoveel verfijning werd geschreven. Zo breekbaar, zo vrouwelijk…

Bij dezen wat u minstens over dit boek moet weten en graag zult willen lezen. Dra sla ik de hand aan De buitenkant van Meneer Jules. Ik hoop weerom met ingehouden adem.

Frank DE VOS

Diane Broeckhoven, Wat ik nog weet. Uitgeverij Vrijdag, 147 p., ISBN 9789460011986

Diane Broeckhoven, De buitenkant van Meneer Jules, The House of Books, 72 p. ISBN 9789086961443

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche