Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 décembre 2012 3 26 /12 /décembre /2012 16:00

 

DEMIAN.jpg

Het vermaarde Antwerpse boekenantiquariaat Demian viert zijn tweede decennium met een in alle opzichten feestelijke publicatie, Verstrooid papier. Wat lezers in boeken achterlaten. Zaakvoerder, neen, gastheer (en uitgever) René Franken verzamelt al twintig jaar opmerkelijk gedrukte en beschreven papiertjes, foto' en ander verstrooid papier dat hij vindt in de door hem aangekochte boeken achterlaten. Hij heeft een origineel concept ontwikkeld en daarbij een beroep gedaan op schrijvers en kunstenaars die bij Demian over de vloer komen en kennelijk zijn gastvrijheid waarderen. In een kernachtig en treffend woord vooraf belicht hij zijn project als volgt:

Het kopen van boeken is een verslavend ritueel. Vluchtig doorblader ik het mij gepresenteerde. Storende aantekeningen, door water of vuur aangetast papier en andersoortige beschadigingen leiden onherroepelijk tot afwijzing. Tijdens deze handeling valt er al eens iets van tussen de bladzijden. Degene die de boeken komt aanbieden blijkt hiervoor zelden belangstelling te hebben. Psychologisch is er al afstand genomen. Hij of zij wil van alle papier af.

Het meeste verstrooid papier is natuurlijk al langer in omloop, verwisselde van eigenaar en mogelijk ook van boek. Daardoor zijn herkomst en omstandigheden diffuus, de beelden en boodschappen vluchtig geworden. Wat lezers in boeken achterlaten prikkelt de verbeelding.

Hier volgt een keuze uit opmerkelijk papier dat ik in twintig jaar Demian in de aangekochte boeken aantrof. Dit papier is niet in de boeken gebleven, maar wordt samen bewaard. Misschien had alles op zijn plaats moeten blijven of zou ik tenminste de titel van de vindplaats hebben kunnen noteren.

Heb ik een verhaal onderbroken? Een herinnering uitgewist? Gelukkig wordt aan verstrooid papier altijd toegevoegd.

*

In Verstrooid papier figureren van A tot Z (van beeldend kunstenaar Nick Andrews tot romancier en essayist Willem van Zadelhoff) niet minder dan 90 medeplichtigen van diverse pluimage die, als bijdrage tot het tweede lustrum van Demian, op uitnodiging van René Franken een vooraf streng geformatteerde, eerder onuitgegeven bijdrage schreven. Te veel om hier op te sommen. (Sorry voor wie ik hier vermeld.) Hier alvast enkele oude krokodillen: Fernand Auwera, Albert Bontridder, Jeroen Brouwers, Remco Campert, Patrick Conrad, Marc Didden, Wim Hazeu, Guido Lauwaert, Pjeroo Roobjee, Willem M. Roggeman en Adriaan de Roover.

Of nog, beeldende kunstenaars als Camiel van Breedam, Flor Hermans, Dr. Hugo Heyrman, Guy Rombouts en Ysbrant en theatermensen als Reinhilde Decleir, Rik Hancké of Koen De Sutter. Demian is een 'jong' antiquariaat (geen contradictio in terminis), vandaar de aanwezigheid van bijvoorbeeld Andy Fierens, Jess De Gruyter, Maarten Inghels, Jeroen Olyslaegers of Xavier Roelens. Uiteraard ontbreken ook literatuurhistorici niet op het appel: Gwennie Debergh, Dirk De Geest of Matthijs de Ridder.

Dat Peter Holvoet-Hanssen, de meest te waarderen Antwerpse stadsdichter, en Michaël Vandebril, de animator van Antwerpen Boekenstad niet op het appel ontbreken zal wel niemand verwonderen.

*

Ik koos, neen, op bevel van René Franken schreef ik een commentaar op de aankondiging van een partituur (1925) van E.L.T. Mesens die uiteindelijk nooit verscheen.

 

 

Henri-Floris JESPERS

 

René Franken (red.), Verstrooid papier, Antwerpen, Demian, 2012, ongepagineerd, geb., ill., 28 €.

www.demian.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche