Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 mars 2011 2 29 /03 /mars /2011 04:37

 

Heibel.jpg

Walter van den Broeck werd zeventig. Minister van Cultuur Joke Schauvliege wenste hem alvast geluk via FaceBook:

Met romans als o.m. Brief aan Boudewijn, Het beleg van Laeken (sic), en toneelstukken als Groenten uit Balen en Au bouillon belge is hij alleszins een van onze meest opmerkelijke – ook al klinkt dat oud, excuus Walter - naoorlogse auteurs. Als geen ander legt hij met zachte ironie de tere plekken van mens en maatschappij bloot.

In De Morgen maakt Herman Brusselmans bekend een 'enorme fan' te zijn van Walter van den Broeck:

Hij is een van de grootste Nederlandstalige schrijvers van na de oorlog, en in m'n topvijflijstje staat hij zelfs boven Ernest Claes, Paul Mennes, Hugo Claus en Tom Lanoye.

'Het dossier Walter van den Broeck', zo luidt de titel van het meer dan veertig pagina's tellende essay in de vorm van een collage van Frans Depeuter, zopas verschenen in de jongste aflevering van Heibel. Op de cover van 'het blad zonder blad (voor de mond)' prijkt een prent van huiscartoonist Manten: Walter van den Broeck als heilige, met de socialistische roos in de rechter- en Karl Marx' Das Kapital in de linkerhand. Frans Depeuter bedacht de stukjes van zijn polychrome puzzel met aanlokkelijke titels als 'De pudding is gekabbeld', 'Subsidies hier, subsidies daar, subsidies overal', 'Ooit schreef ene Walter van den Broeck', 'Maar 't kan verkeren, zei Bredero'.

Je moet geen reus zijn om meteen mensenvlees te ruiken...

*

Habemus papam, dixit Bart van der Straeten op Knack.be/boekenburen (26 maart):

Met de dood van Hugo Claus, inmiddels drie jaar geleden, werd de Vlaamse poëzie onthoofd. De keizer was niet meer. Maar een land zonder leider bestaat niet. Eén dichter slechts had genoeg statuur om die rol op zich te nemen. Door zijn leeftijd, zijn beroepsernst, zijn nijvere productie, en uiteraard de kwaliteit van zijn poëzie, werd Leonard Nolens sindsdien als de hoofdman van de Vlaamse poëzie beschouwd.

*

Na hoofdman Nolens krijgen we nu ook censor Carette in de rol van woordvoerder van de echte poëzieliefhebbers die op de Nacht van de Poëzie 'een verminkt geluid en een vertekend beeld van de poëzie' zullen krijgen (zie vorige blogs).

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche