Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 juillet 2011 7 31 /07 /juillet /2011 17:30

 

60 % van de Fransen is voorstander van een aansluiting van Wallonië bij Frankrijk als België uit elkaar zou vallen. De Walen zelf blijken minder enthousiast: maar 39 % ziet zo’n oplossing zitten. Dat blijkt uit een peiling van het Franse weekblad Le Journal du Dimanche.

Het Franse onderzoeksinstituut IFOP (Institut français d’opinion publique) maakte vorige week al bekend dat zes op de tien Fransen positief zijn over aanhechting. Le Journal du Dimanche was echter genoodzaakt om het begeleidend artikel een week uit te stellen door het tragische nieuws uit Noorwegen.

Uit de peiling blijkt dat 22 % van de Fransen 'zeker voorstander' is van een aansluiting van Wallonië bij Frankrijk, en 38 % 'eerder voorstander'.

De Walen zelf lijken een aansluiting van hun regio bij Frankrijk minder genegen te zijn. Een meerderheid (60 %) noemt de huidige institutionele crisis in ons land 'zeer ernstig', maar niet meer dan 39 % zegt voor een aansluiting bij Frankrijk te zijn. Daarvan is 13 % 'zeker voorstander' en 26 % gewoon 'voorstander'.

In Wallonië is 83 % van de ondervraagden overigens van mening dat hun leiders 'de nieuwe eisen van de Vlamingen op vlak van regionalisering en autonomie niet moeten aanvaarden', terwijl 17 % het tegenovergestelde vindt.

De peiling werd in België uitgevoerd van 13 tot 19 juli bij een representatieve steekproef van 500 mensen in Wallonië. De foutenmarge bedraagt 2,7 %. In Frankrijk ondervroeg het IFOP 1.002 mensen van 18 tot 21 juli.

[Bron: De Standaard.]

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche