Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 juillet 2014 7 06 /07 /juillet /2014 05:38

 

Kopie-van-Rochtus_Verdoodt.jpg

Onder professoren: Dirk Rochtus en Frans-Jos Verdoodt

Op 6 augustus aanstaande beëindigt prof. dr. Frans-Jos Verdoodt (°1939) zijn functie als voorzitter van het ADVN. Hij wordt opgevolgd door prof. dr. Dirk Rochtus (°1961) (KULeuven, campus Antwerpen). Verdoodt was een van de oprichters van het ADVN en gedurende dertig jaar afgevaardigd bestuurder en later ook voorzitter van het centrum. Het ADVN werd opgericht in 1984 als één van de privaatrechtelijke archiefcentra in Vlaanderen. Sindsdien groeide het uit tot het centrum voor erfgoed en onderzoek over het Vlaams-nationalisme en de Vlaamse beweging in hun brede en internationale context. Daartoe behoren o.a. de andere nationale bewegingen in Europa, de theorievorming omtrent nationalisme en thema’s zoals natie en identiteit. Het ADVN publiceert daarover driemaandelijks in de ADVN-Mededelingen  en in Wetenschappelijke tijdingen  (Wt).

Het ADVN is een landelijk cultureel-archiefcentrum dat werd opgericht in 1984. Vanuit een open maatschappelijke geest en gesteund op een wetenschappelijke methodologie verzamelt, bewaart en beheert het ADVN het erfgoed omtrent de Vlaamse beweging en het stelt dat erfgoed open voor alle geïnteresseerden.

Het verzamel- en studieterrein plaatst het erfgoed in zijn brede historische en thematische context, waartoe de nationale bewegingen als maatschappelijk-filosofisch verschijnsel behoren.

Het heeft daarbij ook aandacht voor de thema’s die ermee verbonden of ervan afgeleid zijn zoals culturele identiteit, natievorming en migratieprocessen.

Over die onderwerpen verzamelt, bewaart, beheert en ontsluit het ADVN historische en actuele bronnen zoals brieven, verslagen van vergaderingen, notities, scripten, foto’s, affiches, films, vlaggen, museale voorwerpen, geluidsopnamen, boeken, brochures, kranten, tijdschriften, knipsels en pamfletten.

In de leeszaal van het ADVN worden de bronnen ter beschikking gesteld voor onderzoek.

Het ADVN voert ook zelf wetenschappelijk onderzoek uit en maakt de resultaten daarvan bekend langs colloquia, tentoonstellingen, lezingen, publicaties en andere publieksgerichte realisaties. Een belangrijke rol bij de stimulering van het onderzoek spelen de tijdschriften ADVN-Mededelingen  en Wetenschappelijke tijdingen  (Wt).

Het ADVN is medebeheerder van Archiefbank Vlaanderen en de ODIS-databank over intermediaire structuren in Vlaanderen. In het NISE-netwerk coördineert het ADVN een internationaal netwerk van erfgoed- en onderzoekscentra voor de vergelijkende studie van de nationale bewegingen in Europa.

*

Frans-Jos Verdoodt heeft het ADVN opgericht in maart 1984 als een wetenschappelijk project. In tegenstelling tot de katholieke, liberale en socialistische bewegingen, beschikte het Vlaams-nationalisme – en bij uitbreiding de Vlaamse beweging – over geen specifiek archief- en onderzoekscentrum met wetenschappelijke aspiraties.

Verdoodt heeft die leemte niet alleen opgevuld, hij verruimde ook systematisch de focus van zijn instelling: van het Vlaams-nationalisme naar de breedst mogelijke Vlaamse beweging, van de Vlaamse beweging naar de nationale bewegingen over geheel Europa, van een Vlaams onthaalcentrum voor archief en documentatie naar een wetenschappelijk onderzoekscentrum met een internationale dimensie, van een neutrale onthaalinstelling voor archieven naar een uitvalsbasis voor culturele publiekswerking en een forum voor nieuwe historiografische publicaties. Ook de afgeleide aspecten van de Vlaamse beweging kwamen ruim aan bod, bijvoorbeeld de theorievorming rondom natie en identiteit, de repercussie van emigratie- en immigratiebewegingen op de natievorming en de geschiedenis van de Vlaamse migranten in de wereld.

Parallel met zijn ADVN-opdracht, bouwde Verdoodt in Vlaanderen en Nederland een academische loopbaan uit, als docent en publicist. Dat tweevoudig engagement van archiefdirecteur en docent stelde hem onder meer in staat om – naast het ADVN – het tijdschrift Wetenschappelijke tijdingen voor de geschiedenis van de Vlaamse beweging  te redigeren en om te vormen van een strijdend medium tot een puur wetenschappelijke publicatie. Daarnaast bleef Verdoodt een loopbaan lang actief in de literaire sector, als dichter, als essayist en als voorzitter van een aantal literaire prijzen.

Verdoodt was ook de historicus die in 2000 op de IJzerbedevaart in Diksmuide het Historisch pardon  uitsprak over de collaboratie van een groot deel van de Vlaamse beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog. In datzelfde kader bouwde hij de Voorwaartsgroep  uit, een brede groep van progressieve, vooral linkse intellectuelen die pleitten voor een genuanceerde visie op de problematiek van collaboratie, verzet en repressie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Verdoodt is vandaag eveneens actief in de Gravensteengroep, een burgerinitiatief van progressieve kunstenaars, journalisten, filosofen en historici die kritisch reflecteren op de politiek in Vlaanderen.

*

Dirk Rochtus doceert internationale politiek, Europese politiek en Duitse geschiedenis aan de KULeuven (o.a. masteropleiding journalistiek). Hij is ook senior fellow van het Zentrum für Europäische Integrationsforschung (ZEI) van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn.

Hij publiceerde over Turkije, over Duitsland en over de theorie van het nationalisme en het federalisme. Over al die materies houdt hij regelmatig voordrachten en gastcolleges in binnen- en buitenland en publiceert hij opiniestukken in De Standaard, De Morgen, en op www.deredactie.be  en www.knack.be. Van zijn hand verschenen ook de boeken Turbulent Turkije  (2011) en Dominant Duitsland  (2013).

Rochtus is lid van de adviesraad van de Emiel Verhaeren Stichting, lid van de Expertencommissie Overheidscommunicatie in het Vlaams Parlement en bestuurder van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA). Als gewezen extern adviseur van de Raad van Europa lichtte hij, tijdens verschillende in Rusland georganiseerde conferenties over federalisme, Russische ambtenaren in over de werking van het Vlaams Buitenlands Beleid. Hij ontving, net als wijlen Jan Hoet, het Bundesverdienstkreuz, de hoogste civiele onderscheiding van de Bondsrepubliek Duitsland.

Net als Verdoodt, kan Rochtus een ruime bibliografie voorleggen omtrent zijn diverse specialismen en belangstellingsthema’s.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche