Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 mai 2011 2 24 /05 /mai /2011 06:14

WWzaal.jpg

Op zondag 22 mei werd in de Taxandriazaal van het Provinciehuis te Antwerpen de CD “Libra” van Wilfried Westerlinck voorgesteld. Het talrijk opgekomen publiek werd ontvangen door de componist, die vertelde dat hoewel zijn curriculum een indrukwekkende CD-lijst bevat, het daar steeds gaat om opnames van meerder componisten. De CD die voorgesteld wordt is de eerste waarop uitsluitend een keuze voorkomt uit zijn eigen oeuvre.

Bestendig afgevaardigde Bart Denijn verwelkomde de aanwezigen namens het Provinciebestuur, dat reeds in 1977 aan Wilfried Westerlinck de prijs van de Provincie toekende voor zijn “Landschappen I” voor blaaskwintet.

Producent Patrick Mortier van Senza Nome gaf als beweegredenen voor de uitgave van de CD vooral zijn bewondering voor het veelzijdige oeuvre van Wilfried, dat hoewel hij geregeld gevraagd wordt in het buitenland voor festivals, masterclasses en lezingen, toch te weinig waardering krijgt in eigen land.

WW-copie-2.jpg

Wilfried Westerlinck

Tot slot kwam de componist zelf uitgebreid aan het woord om zijn parcours in de compositie voor te stellen. In korte fragmenten, voorzien van sfeerbeelden, gaf hij een overzicht van zijn belangrijkste werken.

Wilfried Westerlinck vindt zijn inspiratie in eigen belevenissen, gemoedstoestanden of literaire teksten. De poëtische kracht van zijn werk steunt op de herhaling. Hij gaat vaak uit van één krachtig akkoord dat langzaam uitgerafeld en uitgepuurd wordt, zo krijgt het werk kleur en sfeer. Wilfried bereikt de hoogste lyrische top bij zijn werken voor één instrument (basklarinet, cello, fluit) eventueel ondersteund door percussie.

Basklarinettist Jan Guns met wie Wilfried vaak samenwerkt was aanwezig met zijn Japanse vrouw Kaoru Hoshino. Celliste Judith Ermert vertolkte Canto II , een werk dat vanuit een agressief begin evolueert naar een uitgepuurde, verstilde melodie.

JanGunsKaotuHoshino.jpg

Jan Guns en Kaoru Hoshino

JorisJoke.jpg

Joris Gerits en Joke van den Brandt 

Prof. em. Joris Gerits was het met mij eens dat vooral in die pure lyrische werken de weemoedige poëtische kracht van het werk een onvergetelijk indruk maakt.

 

LudoSimons.jpgWilfried Westerlinck, Ludo Simons en Jo Gisekin

VDEREyken.jpg

An en Willem Vander Eyken en Frank Ivo van Damme

De naam “Libra” verwijst naar het sterrenbeeld van Wilfried, waaraan zin voor schoonheid, evenwicht en harmonie worden toegeschreven, elementen die ontegensprekelijk aanwezig zijn in zijn werken. De producent opteerde voor de naam”Balance” maar Wilfried kreeg uiteindelijk zijn zin en het werd het veel zuiverder klinkende Libra.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche