Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 juin 2010 2 15 /06 /juin /2010 05:10

Op 11 juni werd in de historische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek te Antwerpen een nieuwe vzw aan de pers voorgesteld.

RENARDErfgoedbibliotheek-11-6--10-029.jpg

Directeur An Renard

De vzw Erfgoedbibliotheek werd opgericht door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (een hele hap voor wat in de volksmond toch steeds de Stadsbibliotheek zal blijven!), de Openbare Bibliotheek Brugge, de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven. Ze richt zich tot iedereen die een hart heeft voor de geschreven, gedrukte en digitale erfgoedcollecties van bibliotheken.

Prof. dr. Pierre Delsaert ontvouwde de plannen van deze nieuwe netwerkorganisatie. Jan Vermassen, raadgever van cultuurminister Joke Schauvliege, las blijkbaar zijn tekst voor de eerste maal en maakte een kapitale verspreking die aan ’t eind van de toespraken door directeur An Renard werd rechtgezet. Eva Wuyts stelde op een efficiënte wijze, zonder veel omhaal een exclusieve prentkaartenreeks voor: “Een ABC van Erfgoedbibliotheken”. Fotograaf Stefan Tavernier vertelt met zijn foto’s een verhaal van verzamelen, bewaren, onderzoeken, ontsluiten en koesteren. Een schitterend idee, de thema’s beginnen telkens met een andere letter van het alfabet : A voor Aquisitie, B voor bibliofiel, C voor catalogus enz.

Het is echter doodjammer dat de kaarten zo slecht gedrukt zijn (druk. Van Maele Brugge). De foto’s van S. Tavernier verliezen hierdoor hun contrast en helderheid.

De plechtigheid werd besloten met een feestelijke receptie op het Conscienceplein die echter niet gezegend werd door de weergoden.

SimonsErfgoedbibliotheek-11-6--10-035.jpgLudo Simons, Jo Gisekin en mevrouw Delsaert

Erfgoedbibliotheek-11-6--10-039.jpg

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche