Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 octobre 2013 4 03 /10 /octobre /2013 03:03

Affiche19102013-copie-1

 

Viool en harp is een niet alledaagse combinatie. Hierdoor zijn er dus weinig originele composities die speciaal voor deze instrumenten samen werden geschreven. Op zaterdag 19 oktober betreden Vadim Tsibulevsky (viool) en YanaTsibulevskaya (harp) dit weinig bespeelde pad. Zij brengen werk van H. Vieuxtemps, J.S .Bach, J. Absil, J. Massenet, L. Spohr en G.B. Pescetti.

Vadim-Tsibulevsky-copie-1.jpg

Vadim Tsibulevsky is een van de weinige violisten die zijn solo en kamerorkestengagementen succesvol met grote orchesten combineert. Als solist trad hij op in Europa, Israël en Rusland en hij nam deel aan het Massenet festival en het Festival Pau Casals. Hij is tevens de eerste concertmeester van het Nederlands Filharmonisch Orkest, en gast concertmeester van het Vlaams Radio Orkest, het Residentie Orkest in Den Haag en het WDR Symphonisch Orkest te Keulen.

Op  zijn  tiende  won hij The Republican Contest  in Baku, Azerbeidzjan en debuteerde hij bijhetNationaal Symfonieorkest van Azerbeidzjan onder leiding van Maestro Niazi. Twee jaar later ontving hij de eerste prijs in de Regional Trans-Caucasian Competition  (in de leeftijdsgroep tot 16 jaar) en werd hij uitgenodigd om in Moskou bij Professor Sergey Kravchenko, (assistent van de legendarische violist Leonid Kogan) te gaan studeren. Hij werd er concertmeester van het Kamerorkest van het conservatorium te Moskou.

Op zoek naar nieuwe perspectieven emigreerde Vadim in 1990 naar Israël waar hij lid werd van het Israëlisch Kamerorkest onder leiding van Shlomo Mintz. Hij vervolledigde hij zijn studies aan het  Rubin's Academy of Music  in Tel-Aviv bij professor Yair Kless. Tijdens een masterclass bij Yehudi Menuhin ontving hij diens ‘magische zegen”. Van het American-Israel Cultural Foundation kreeg hij een vermaarde Ruggeri viool uit de achttiende eeuw om te bespelen.

In 1996 werd Vadim concertmeester bij "I Fiamminghi" onder leiding van Rudolf Werthen wat hem de mogelijkheid gaf om een Europese carrière te starten. Sindsdien verblijft hij met zijn vrouw en drie dochters in België. Chausson's "Poème" en Paganini's Variaties voor viool solo "Nel Cor Piu Non Mi Sento" zijn de laatste opnames van Vadim in samenwerking met de Franse dirigent Grigory Penteleitchouk.

Yana Tsibulevskaya begon op haar vierde piano te studeren. Op haar zevende werd ze toegelaten in het Tbilisi Special School of Music. Een jaar later schakelde ze over op harp. In 1980 ontving ze de eerste prijs tijdens The Republican Contest  in Tbilisi, Georgië, en in 1985 won ze de eerste prijs in de Trans-Caucasian Contest  in Baku, Azerbeidzjan.

Datzelfde jaar verhuisde ze naar Moskou om verder te studeren aan het Tchaikovsky State Conservatory  bij de legendarische harpiste, professor Vera Dulova. Gedurende de volgende vijf jaar concerteerde zij over gans de USSR, en werd de eerste harpiste bij het Symfonisch orkest van het conservatorium..

In 1990 verhuisde Yana Tsibulevskaya naar Israël waar ze was uitgenodigd door het Israëlisch national opera orkest. Als gastharpiste trad ze op met het Israëlisch kamerorkest, het Symfonie orkest van Jeruzalem en Camerata Jerusalem. Zij werkte er samen met de diringenten Valery Gergiev, Zubin Metha, Daniel Oren, Garry Bertini, Yoel Levy, en Muhai Tang.

Sinds 1997 woont zij in Antwerpen. Als gastharpiste trad zij regelmatig op met ‘I Fiamminghi’, het Gulbekian Orkest in Lisabon en het Nederlands filharmonisch orkest in Amsterdam. Zij trad op in vele operaproducties aan de meest prestigieuze operahuizen en verleende haar medewerking aan talloze opnames.

Het concert wordt georganiseerd door de v.z.w. Sorodha of de Société Royale d'Harmonie te Antwerpen (1)

Zaterdag 19 oktober om 20u, Love2Arts Gallery, Desguinlei 90, 2018 Antwerpen

Tickets: 10 € / –12j gratis.

Vanaf 18u wordt u een concertschotel met een glaasje wijn voor slechts 15 € aangeboden.

Frank DE VOS

(1) http://sorodha.be/

http://www.facebook.com/Sorodha1814

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche