Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 juin 2012 3 27 /06 /juin /2012 10:00

HierwoontReinaert

Hier woont de nieuwe Reinaert

Van den vos Reynaerde is wereldliteratuur waar we best trots op mogen zijn....

Zoals het 'Stabat Mater' in de muziek, een middeleeuws Latijns gedicht dat door vele componisten zoals Palestrina, Lassus, Scarlatti, Vivaldi, Pergolesi, Rossini, Verdi, Dvořák, en Poulenc werd getoondicht, zo beslissend is Van den vos Reynaerde in de literatuur. Niet alleen voor Goethe met zijn Reineke Fuchs maar ook in ons taalgebied voor Jan Frans Willems, Stijn Streuvels, Willem Elschot en niet in het minst voor Louis Paul Boon. En natuurlijk waren de strapatsen van ‘diene vos’ uit Aalst dan ook de aanleiding om deze tentoonstelling in het Letterenhuis te bezoeken.

Wat me beklijft, is Boons eenzaamheid in zijn observatie van mensen in een volstrekt ontmenselijkte wereld. Dit blijkt o.a uit zijn schilderij 'De observatie' of 'Kijken naar onze planeet' dat er wordt getoond. Een vrouw staat op uitkijk. Het desolate wordt sterk onderlijnd door het gebruik van overwegend koude kleuren.

DSC01576.JPG

Boonsrustpunt wordt de natuur waar hij zich als 'een sluwe vos' zal terug trekken, in zijn 'Villa Isengrimus'. De naam van deze tentoonstelling is dan ook raak gekozen en er valt veel te ontdekken. Zo wordt o.a Boons beruchte ‘Fenomenale Feminatheek' in een juister perspectief geplaatst. Voor hem was het een archief over de vrouw en hoe deze in de media als een onweerstaanbare belofte werd gepresenteerd.

De tentoonstelling loopt nog tot 4 november in het Letterenhuis-AMVC, Minderbroedersstraat 22 te Antwerpen.

Frank DE VOS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche