Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 septembre 2012 7 30 /09 /septembre /2012 23:44

RoelRichelieu.jpg

Roel Richelieu van Londersele getekend door Rik Vermeersch

Vandaag werd de Melopee-prijs te Laarne uitgereikt. De jaarlijkse poëzieprijs Melopee is uniek in zijn soort en bekroont “het meest beklijvende”, oorspronkelijk Nederlandstalige gedicht dat (in het voorafgaande jaar) verschenen is in één van de geselecteerde Vlaamse literaire tijdschriften. De gemeente Laarne schenkt een geldprijs van 2500 € aan de winnaar en plaatst zich aldus onmiskenbaar op de culturele kaart, in de hoop “een extra stimulans te geven aan zowel lokaal dichtend talent als een Vlaamse dichters in het algemeen”. Dit jaar ging de prijs naar Roel Richelieu Van Londersele. Het bekroonde gedicht 'Alzheimer' verscheen in Het Liegend Konijn.

De genodigden kwamen samen in de wapenzaal van het slot van Laarne voor een academische zitting waarin de laureaat bekend werd gemaakt door juryvoorzitter prof. dr. Frans-Jos Verdoodt. Naar aanleiding van de prijsuitreiking is een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel kost 10 € en is verkrijgbaar bij de dienst Vrije Tijd & Jeugd in Laarne en bij het Poëziecentrum te Gent.

*

Roel Richelieu Van Londersele (°Ninove, 1952) studeerde Germaanse filologie in Gent. Daar gaf hij het literaire tijdschrift Koebel uit, waarin zijn belangrijkste tijdgenoten debuteerden. In 2003 werd hij benoemd tot eerste Gentse stadsdichter. Gedichten van hem werden opgenomen in talrijke bloemlezingen en hij ontving diverse literaire prijzen zoals de premies van de Poëziedagen te Deurle en van de provincie Oost-Vlaanderen. Verder won hij ook de prijs van de Vlaamse Club Brussel, de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent en de Louis Paul Boonprijs. Het winnende gedicht Alzheimer verscheen in Het Liegend Konijn.

Naast elf dichtbundels publiceerde Roel Richelieu van Londersele ook verhalen, romans en een drietal thrillers.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche