Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 novembre 2014 7 16 /11 /novembre /2014 03:28

 

VerslaafdAanMisschien.jpg

Foto: Bert Bevers

Slenterend door de Antwerpse binnenstad op een grijze morgen maak je van alles mee.

Actuele beeldende kunst kun je er in de vroegte alleen door etalageruiten beloeren (want galerieën openen hun deuren pas laat in de middag), maar bijzondere kerkgebouwen (met openstaande deur) en ongelooflijke gevelvariaties prikkelen de kunstbeleving toch nog wel een beetje.

U moet weten dat schrijver dezes uit Nederland komt, waar architectuur overwegend strak gecomponeerd en uniform is en waar de resterende kerkgebouwen niet uitnodigen.

Als dan de regen miezerig ontluikt en de ochtend dreigt te verstikken in nikserig niks is daar opeens een boodschap: VERSLAAFD AAN MISSCHIEN. Het staat in spuitschuimen letters te lezen boven de ingang van een groot dicht getimmerd appartementencomplex.

Deze kennisgeving stemt tot enig nadenken en vooral tot verder kijken.

gevel2.jpg

(foto: Bert Bevers)

Het mogelijk op sloop wachtende woonblok heeft een zogenaamde modernistische stijl en stamt, zo blijkt na onderzoek, uit het eind van de jaren dertig. Het is het meest omvangrijke Antwerpse voorbeeld van sociale woningbouw uit het interbellum en werd door architect Gustaaf Fierens ontworpen.

Een aantal van de dichtgemaakte ramen is drager van kunst geworden. Zo vallen bijvoorbeeld een abstract reliëf (spaanplaat) op, een raam vullende tekst in spiegelschrift en een over drie ramen verdeelde zwart/wit compositie.

De vrolijk gekleurde deur van een soort toegangspoort geeft aan dat het ‘OMU’ bezit heeft genomen van Fierens’ creatie.

Het Openbaar Museum ‘OMU’ (Van Craesbeeckstraat 23-33) is een idee van oud-studenten van de kunstopleiding Sint Lucas. De kunstenaars hebben het wooncomplex tot openbare ruimte gemaakt en stellen er hun werk ten toon voor iedereen. Dus klop aan of rammel aan de poort en verbaas u.

De plots opgedane verslaving aan ‘misschien’ voerde mij nog langs twee nabij gelegen gesloten galeries die ‘misschien’ en waarschijnlijk intrigerende exposanten presenteren. Met de neus tegen het raam gedrukt, doe ik indrukken op.

Lanckmans.jpg

Laurent Lankmans (detail, gefotografeerd door raam) (foto: Bert Bevers)

In Galerie Zuid hangt werk van Laurent Lankmans. Het lijken wel zwart-wit etsen, maar het zijn toch echt tekeningen (ballpoint!). Vervreemdend en spannend.

Open Museum - Galleries 9foto: Bert Bevers

Galerie Collectiv National exposeert werken van Thibau Roger. Ze worden begeleid door een verfijnd onbegrijpelijke tekst van Jan Hoet over een conflict waar de kubus mee te maken heeft.

Een man van hout, blauw geverfd en opgesloten in een transparante kubus, vangt mijn aandacht. Aan de wanden tweedimensionaal werk dat uitnodigt tot bespiegelen.

Die opgesloten blauwe man, hij is de verpersoonlijking van de blues, de Antwerpen blues, die zachtjes in je neerdaalt op een grauwe ochtend in november.

Misschien… ja, misschien…

Erick KILA

 

Zuid – Pacificatiestraat 34 (wo, vr, za 14-18 uur, do 14-20 uur) tot 6 december

Collectiv National – Nationalestraat 160 (za 14-18 uur en op afspraak) tot 29 november

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche