Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 juillet 2010 6 31 /07 /juillet /2010 23:11

WOUT.jpgVan 20 augustus tot en met 31 oktober 2010 organiseert de Verbeke Foundation een grote retrospectieve Wout Hoeboer ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van zijn geboorte.

Wout Hoeboer werd geboren te Rotterdam in 1910 en stierf te Brussel in 1983. Hij nam deel aan verschillende invloedrijke artistieke bewegingen uit de 20ste eeuw zoals het dadaïsme, het surrealisme, Cobra en Arte Nucleare. Als vrijdenker werkte hij gedurende zijn hele loopbaan aan een uniek, origineel en omvangrijk oeuvre.

De geleidelijke overgang van figuratie naar abstractie vormt de rode draad doorheen de tentoonstelling Wout Hoeboer. Meerdere tientallen collages en assemblages documenteren de onafhankelijkheid en de dadaïstische inslag van zijn kunstpraktijk. Ze zullen geconfronteerd worden met werken van tijdgenoten uit de collageverzameling van de Verbeke Foundation. Daarnaast biedt de expositie voor het eerst een overzicht van Hoeboers activiteit als etser, vanaf zijn eerste houtsneden uit de jaren 1930, over zijn linosneden van de jaren 1940-50 tot zijn litho's uit de jaren 1970. Verder komen ook zijn projecten als illustrator en vormgever uitvoerig aan bod. Hij was immers bevriend met meerdere dichters (Dotremont, Broodthaers, Koenig, …) en werkte mee aan verschillende tijdschriften (Phantomas, De Tafelronde, …)

De tentoonstelling illustreert ten slotte ook de verhouding van Wout Hoeboer tot het theater, de fotografie en de film. Dankzij zijn vele contacten met de Franstalige Belgische kunstscène, was Wout Hoeboer verschillende keren nauw betrokken bij de realisatie van belangrijke foto's en films. Zo nam hij in 1959 deel aan de erg controversiële kortfilm L'imitation du cinéma van Marcel Mariën.

De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke Lens. Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als “kunstenvrijplaats” ook kansen aan jonge kunstenaars.

*

Vernissage: vrijdag 20 augustus 2010, 18u00.

Openingsuren: donderdag tot en met zondag, 11u00 tot 18u00. Ook op dinsdag en woensdag voor groepen (afspraak).

Tarieven: Normaal: 8 €.

Korting: 6 €.

Gratis: – 16 met ouders.

Contact:

Westakker, B 9190 Kemzeke (Stekene)

info@verbekefoundation.com

www.verbekefoundation.com

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche