Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 mars 2010 6 13 /03 /mars /2010 17:38

Speech-Heylen.jpg

Donderdagavond 11 maart opende Philip Heylen de verbluffende tentoonstelling van Jan Scheirs (°1973) in The Doorbell Gallery te Antwerpen: Mythisch & Burlesk: Belgisch.

De vernissage werd zo druk bezocht dat de voortreffelijke gastheer en gastvrouw Pieter de Mik en Els van Kerckhove amper de kans kregen hun talrijke gasten te begroeten, w.o.Pacco Fernando Cerutti, Lydia Collin, Kris Kenis, Pruts Lantsoght, Mieke de Loof, Grietje van Looy, Serge en Benjamin Muller, Luc en Thierry Neuhuys, Renaud, dr. Leo Ruelens, mr Bruno Vantomme, Herman “Gepetto” van de Velde; plastische kunstenaars Luc Boudens en Nono Pessoa; Jan “Villa Germaine” van de Wiele; tuinarchitect Jan Joris; fotografen Marc Drofmans en Frans Piessens; pianist Christoph Skerath; de bühne, de beeldbuis en het witte doek waren prominent aanwezig (actrices en acteurs Chadia Cambie, Brigitte Derks, Eric van Herreweghe, Tania Poppe, Magali Uytterhaegen, Karen de Visscher).

sfeer.jpgsfeer2.jpg

De Antwerpse schepen van Cultuur volgt nu al geruime tijd de evolutie van de kunstenaar op de voet en op hem is dus Lucas 6, 45 onverminderd van toepassing: “uit den overvloed des harten spreekt zijn mond”, wat altijd borg staat voor een verhelderende improvisatie.

Bij vorig werk van Jan Scheirs maakte Philip Heylen soms spontaan de verbinding met Eugène Van Mieghem en hoe deze ook zo treffend de condition humaine kon vatten. Bij Van Mieghem waren het emigranten, onrustige zwervers tussen thuisland en een nog onbekende bestemming. Bij Jan zijn het dolende tijdgenoten, even onrustig en even onbestemd. In zijn nieuwe werk heeft Scheirs een belangrijke stap gezet.

Er zijn wat gordijnen verwerkt in de jongste schilderijen van Scheirs. Dat was dan ook de aanleiding voor de schepen om even te verwijzen naar de tentoonstelling Kamers vol kunst die thans in het Rubenshuis loopt: “Sommige magistrale doeken kregen destijds een gordijntje. Niet alleen om deze belangrijke werken af te schermen tegen de invloed van stof en licht maar ook om hun voornaamheid te onderstrepen: het gordijntje ging pas open als er een belangrijke kunstkenner of een zeer hooggeplaatste de collectie kwam bekijken”.

Dat is ook het geval voor Scheirs' schilderij Crisis. Hier dan toch meteen zichtbaar...

CrisisDEF.jpg

Crisis, linnen, acryl, vernis, dubbelhout, 70 x 90 cm

Speciaal voor de vernissage componeerde de groep La Femme belge twee stukken.

FemmeBelge.jpgFoto's: (c) Frans Piessens.

 

HFJ

(wordt nog straks en morgen vervolgd)

 

Zondag 14 maart zal de kunstenaar van 15 tot 18 uur in de galerie aanwezig zijn.

The Doorbell Gallery, Gierstraat 7, 2000 Antwerpen.

De tentoonstelling kan nog bezocht worden op 18, 19, 20 en 21 maart van 15 tot 18 uur, daarna op afspraak.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche