Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 août 2014 3 06 /08 /août /2014 06:43

 

VECUtwee.jpg

In november 1979, in tempore non suspecto, schreef Mark Verstockt – “tongue in cheek” – het hoofdartikel van VECU-express, het ledenblad van de Vereniging voor Europese Cultuur Uitwisseling, dat hier tel quel gepubliceerd wordt.

Ik hoorde zeggen: In VECU komt ik nooit ofte nimmer (meer); naar VECU stuur ik mijn ergste vijand niet; ik heb een hekel aan VECU; ik ben te goed (niet goed genoeg) voor VECU; weet je, VECU is niet mijn genre; ik voel me niet thuis in VECU (niet op mijn plaats, niet in mijn vel, niet thuis als thuis...)...

Men zegt nog: VECU is geel, rood, rose (pink), blauw, zwart, waterachtig... links, rechts, uiterst links, uiterst rechts, bourgeois, vooruitstrevend (te-), achterlijk, progressief-avantgardistisch, banaal, pretentieus, sectair, snobistisch, exclusief, artistiek, nozem, elitair, gesloten, kapitalistisch, ambitieus, vulgair, arrivistisch, paternalistisch, in, out, privé, drukbezocht, steeds leeg, steeds vol, aftands, mondain, cultureel, barbaars, beotisch, intellectualistisch, literair, ongeletterd, maximaal..., minimaal, nep, kitsch, te kritisch, kritiekloos, favoristisch, xenofoob, racistisch, chic, duur, chauvinistisch, stil, lawaaierig, oninteressant, dépassé...

En tot mijn verwondering ontmoette ik al de individuen die dit allemaal beweerden een of andere dag ellebogend aan – of hangend rond de toog van VECU. Natuurlijk, er is gelegenheid te over om te schelden op VECU, omdat er veel gebeurt en dat is ook niet steeds naar ieders smaak. En de beste stuurlui lopen nu eenmaal steeds op de wal. VECU is echter, in de loop der vele jaren, zodanig in het Antwerps artistiek leven (wat dit ook moge betekenen) geïnstitutionaliseerd geraakt dat men deze club nog moeilijk kan wegdenken uit dit toch niet zo briljante bedrijf.

Teneinde het verouderingsproces tegen te gaan verschijnt VECU EXPRESS in een nieuw kleed, iets handiger, iets keuriger, iets dichter bij het formaat Time of nog Der Spiegel; zoals de kwaadste onder de tongen beweren. Redactioneel werden ook serieuze inspanningen gedaan zodat we met reden een roze (weer) toekomst tegemoet kunnen zien. Wat VECU wel verdient. Meer, zegt U. Inderdaad, veel meer, de inspanningen in acht genomen. Ondanks alle kritiek!

In de komende weken zal ik hier geregeld bouwstenen aanreiken als bijdrage tot een kroniek van die toch wel heel merkwaardige ontmoetingsplaats. Geen herinneringen, neen, wel objectieve, gedocumenteerde informatie. En als ik mij dan toch af en toe laat gaan, zal de lezer mij dat hopelijk niet ten kwade duiden.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

S
Geachte oud VECU-leden, In september volgend jaar organiseren we aan de Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten te Antwerpen een grote tentoonstelling rond De Kant( Conscienceplein) en de jaren<br /> 60. Daar zal de VECU ook een belangrijke rol in spelen. Ik ben dus op zoek naar allerhande materiaal rond de VECU. Ik ben nu een aantal getuigen aan het spreken, betrokken bij de stichting van de<br /> VECU in 1959. Maar er komt uitbreiding. Degen die zich geroepen voelen, neem aub contact met me op.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche