Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 mars 2012 6 31 /03 /mars /2012 09:00

 

Godsdienst-in-Nederland.jpg

Godsdienst in Nederland

Het wereldlijk gezag dient altijd gehoorzaamd te worden. Dat vinden protestanten. Ook als het een wereldlijk gezag is dat in historisch perspectief helemaal niet zo’n fraai blijkt, als het nationaal-socialisme. Hedda van Gennep vroeg zich al enige tijd geleden in De Groene Amsterdammer af: “Nederland is niet hypocrieter dan andere landen. Maar waarom zijn vanuit Nederland percentueel zoveel meer joden gedeporteerd dan vanuit België of Frankrijk?” Welnu: België heeft dan wel drie officiële landstalen, maar de Duits-, Frans- en Nederlandstaligen zijn nimmer verdeeld geweest op religieus gebied: België is van oudsher au fond een voor quasi 100% katholiek land. Nederland kent dan wel geen taalgrens, maar wel een religieuze. DeBijbelgordelis nog steeds te blauwdrukken op de frontlijn van de Tachtigjarige Oorlog. De situatie op bijgaande kaart (rood en lila zijn protestants, groen is katholiek) is de facto nog steeds actueel. Katholieken wordt wel eens verweten (vooral met domineesvingertjes, hoezo niet hypocriet?) al dan niet latent antisemitisch te zijn. Des te aardiger is het resultaat van het onderzoek waarop historicus en politicoloog M. Croes en socioloog P. Tammes in Nijmegen afstudeerden: joden die in de Tweede Wereldoorlog onderdoken in gemeenten waar veel katholieken woonden, hadden meer kans te overleven dan joden die in gereformeerde gemeenschappen een schuilplaats zochten. Hun kans op overleving heeft niet samengehangen met het aantal NSB'ers in de gemeente of met de gezindheid van de burgemeester. Dit lijkt me een afdoende antwoord op de vraag van Hedda van Gennep.

Een en ander zit daar boven de Moerdijk overigens nog steeds als een graat in de keel. Dat gaat zo ver dat anno maart 2012 Nederland als enige EU-lidstaat weigerde een resolutie te ondertekenen waarin die EU het recente - toch voor ieder weldenkend mens evidente - buitensporig geweld van Israël ten opzichte van de Palestijnen veroordeelt. Wellicht speelt hier mee dat de Nederlandse minister van buitenlandse zaken van dienst, Uri Rosenthal, joods is?

Het betreft, los van de kwestie hierboven, natuurlijk niet louter een verschil tussen (Noord-)Nederland en België. Je ziet ook in de Europese Unie die 'frontlijn'. Protestantse land(sdel)en als de Randstad (minus bijvoorbeeld Haarlem), Scandinavië, boven-Rijns Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (minus een deel van Noord-Ierland en Schotland) zijn eerder transatlantisch geöriënteerd, de katholieke eerder Europees (van oudsher gewend aan het Heilige Roomse Rijk als ze waren?). Dat werd al opgemerkt door Arturo Uslar Pietri (1906-2001), nota bene van over de Grote Plas.

Pietri.jpg

Deze Venezolaanse intellectueel, die namens zijn land vertegenwoordiger bij de UNESCO was, merkte al op: "De grote breuk die tussen het noorden en het zuiden van Europa is ontstaan als gevolg van de reformatie, heeft een muur van onbegrip opgericht, die nog altijd staat: dat is wat het beeld van de eenheid en de echte identiteit van de westelijke beschaving schendt en havent." Van op een afstand zie je dingen soms een stuk scherper....

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche