Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 mars 2014 7 09 /03 /mars /2014 02:35

 

PLATEL-AUX-TANNEURS.jpg

Dr honoris causa Alain Platel

Morgen en overmorgen, 10 en 11 maart, wordt Alain Platel uitvoerig in de bloemen gezet tussen de planten van het Franse Théâtre d’Arras. De universiteit van Artois (Frankrijk) organiseert een internationaal colloquium rondom de stichter en leider van het internationaal gezelschap Les Ballets C de la B. Het is een uitvloeisel van het eredoctoraat dat Alain Platel in 2012 van deze universiteit kreeg.

 

De verschillende bijdrages in het colloquium belichten vanuit diverse invalshoeken het creatieproces bij Alain Platel, de thema’s in zijn werk, de plaats die hij bekleedt binnen het hedendaagse theater- en danslandschap, zijn relatie met andere makers - in het bijzonder die met de choreografe Pina Bausch.

 

Verderkomen mensen aan het woord die als theaterdirecteur het lange parcours doorheen Alain zijn producties hebben gevolgd en van daaruit het werk van Alain en het belang daarvan in een bredere context zetten. Even spieken in de persmails: Gérard Violette, voormalig directeur Théâtre de la Ville Paris; Didier Thibaut, directeur La Rose des Vents, Villeneuve d’Ascq.

 

Een keur aan wetenschappers zal het over een bepaald aspect uit Platels werk hebben. Onder meer: Natalia Monge (Universiteit Baskenland, Spanje – Emoties in het werk van Alain Platel), Aurore Heidelberger (Université d’Artois – Passie en het dansend lichaam), Christian Biet (Université Paris Ouest Nanterre – Bernadetje), Josette Féral (Université Paris Sorbonne Nouvelle – Alain Platel en de metamorfose van het banale), Agathe Dumont (Université Paris Sorbonne Nouvelle – Acrobatiek in het werk van Alain Platel), Amos Fergombé (Université d’Artois – Alain Platel).

 

Daarnaast zullen vrienden en collega’s spreken met wie Platelheeft gewerkt of nog steeds samenwerkt, zoals componist Steven Prengels, danseres Bérengère Bodin, componist Fabrizio Cassol, regisseur en docent Chokri Ben Chikha, dramaturge Hildegard De Vuyst.

 

Tussen de babbels en bubbels door worden documentaires vertoond die in de loop der levensjaren van Les Ballets zijn gemaakt. Een kleine greep: Who wants to dance with me? (de documentaire van Guido De Bruyn voor het programma Goudvis), C(H)OEURS (door Teatro Real & Euroarts Music), Passion – last stop Kinshasa (documentaire van Jörg Hessel en Brigitte Kramer over de productie pitié!in Kinshasa).

De tweedaagse wordt afgesloten met Nine Finger, een voorstelling die Alain maakte met Fumiyo Ikeda en Benjamin Verdonck.

 

Tot slot de lezer even herinneren aan de nieuwste productie van Alain Platel, tauberbach, vanaf 16 april te zien in het NTGent en vervolgens in deSingel. Wie deze prachtige voorstelling wil zien, moet er snel bij wezen. De reservaties stromen naar verluidt aan een flinke vaart binnen. De vele lovende kritieken zijn daar niet vreemd aan, waaronder die van CDR-Mededelingen (21 januari 2014), die als eerste over de eindstreep reed: http://mededelingen.over-blog.com/article-tauberbach-de-mens-als-vod-122169724.html

Guido LAUWAERT

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche