Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 novembre 2012 3 28 /11 /novembre /2012 00:44

 

Tom Lanoye is niet van de planken te branden. Momenteel toert hij rond met Sprakeloos, zijn veel geprezen roman omgeturnd tot onemanshow, maar werkt daarnaast aan drie theaterprojecten, waaronder een vertoneling van zijn roman Het derde huwelijk.

 

Kort: Maarten Seebregs is een ontslagen locatiescout die de liefde van zijn leven onlangs heeft begraven. Cynisch maar met een glimlach leeft hij van zijn laatste centen. Dan doet een wildvreemde hem een profijtelijk voorstel: huwen met zijn Afrikaanse verloofde, Tamara. De man zelf wordt immers, na twee huwelijken met buitenlandse meisjes, in de gaten gehouden door de Dienst Vreemdelingenzaken. Zodra het meisje de Belgische nationaliteit heeft verworven, kan Maarten van haar scheiden, met behoud van haar bruidsschat. De onbekende man stelt maar één restrictie: 'Je trouwt met haar, je woont met haar, je leeft met haar. Maar raak haar aan en ik sla je morsdood.'

Uiteraard loopt het allemaal niet goed af, na een lange weg van passie, jaloersheid, ambitie, bedreigingen, aanslagen, filmcarrière [voor Tamara], en wat er nog allemaal voor fraais te verzinnen is om de aandacht gaande te houden en de spanning ten top te drijven.

 

De omzetting van roman naar toneel gebeurt weliswaar niet door de auteur, maar met de volle instemming van de sprakeloze man. Of zoals hij Knack liet weten: ‘Zelf een bewerking maken van je eigen werk — altijd moeilijk, je hebt de neiging je romanstructuur te bewaren, en dat blijkt zelden de juiste weg. Ervaren dramaturg zal hopelijk minder schroom aan de dag leggen.’ Hoewel het meeste werk door anderen wordt gedaan, houdt Tom, hem kennende, de boel toch sterk in de gaten. Niet dat hij zich voortdurend bemoeit, maar hij houdt alles in de gaten, vanaf het oeridee tot de première, en lanceert ideeën die de productie en de promotie ten goede komen.

 

De toneelversie gaat in maart 2013 in première. Voor het moment zijn de audities nog volop aan de gang, maar een paar acteurs zijn toch al bekend, Betty Schuurman in de rol van Tamara en Jeroen Willems als Maarten Seeghers. Theu Boermans, artistiek leider van het Nationale Toneel in Den Haag is de regisseur. De productie gebeurt echter door een tweede gezelschap waarvan hij de goeroe is, Het Derde Bedrijf uit Amsterdam. Dat zich niet enkel met toneel maar ook met filmprojecten bezighoudt. Wat inhoudt dat de roman niet alleen op de planken verschijnt, maar nu al gedacht wordt aan het bekende witte doek.

 

Verder heeft Tom Lanoye de handen vol met twee andere toneelprojecten. Eén ervan is al bekend. Een bewerking van Hamlet van de relatief onbekende toneeldichter William S. De opdrachtgever is Toneelhuis Antwerpen. De première is voorzien voorjaar 2014. Verder verschijnt eind volgend jaar een nieuwe roman. En wat naast al deze mooie projecten nog prachtiger is, is dat hij opnieuw de poëzie gevonden heeft. Een nieuwe dichtbundel staat er dus aan te komen.

Guido LAUWAERT

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche