Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 octobre 2013 7 13 /10 /octobre /2013 17:31

 

DSC05029.jpg

Een origineel concert gisteren in de Miryzaal van het conservatorium Gent! Trefpunt en vzw Comaf vroegen aan 22 componisten om een stuk voor strijkorkest te schrijven met een maximum duur van drie minuten.

DSC05076.jpg

Timur Sergeynia

Dirigent en pianist Timur Sergeynia en het strijkorkest van het Conservatorium Gent speelden deze composities in drie blokken met daartussen een korte en een langere pauze.

Organisator Lucien Posman gaf bij elk blok een korte introductie over de componisten. Het rijke en gevarieerde programma werd door het uitmuntende strijkorkest gebracht met veel brio en in tempi die door de componisten soms als te snel werden ervaren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het temperament van de bevlogen Russische dirigent die ook de pianopartij vertolkte.

DSC05103.jpg

Van l. naar r.: Jan Van Landeghem, Lucien Posman en Wilfried Westerlinck

Een spijtig minpunt voor de organisatie was een fout in het programma waardoor we de compositie van Wilfried Westerlinck hoorden onder de naam van Wilfried en het werk van Wilfried op naam van Gerard De Clercq. Dit was voor beiden een onaangename ervaring, hoewel kenners van het werk wel onmiddellijk hun twijfels hadden. Vooral Wilfried was achteraf erg aangeslagen en ontgoocheld.

Na afloop van het concert kwamen alle componisten op het podium, waar ze samen met het orkest vergast werden op een daverend en langdurig applaus.

DSC05096.jpg

L. Posman vroeg nog de aandacht voor een componist wiens werk niet aan de vereisten had voldaan, maar die toch tijd noch moeite gespaard had .De componist die niets had ingediend wegens tijdgebrek kreeg geen applaus, want zo zegde Posman, tijdgebrek geeft net een adrenalinestoot, noodzakelijk voor kunstenaars!

DSC05012.jpg

Van l. naar r.: violiste Jenny Spanoghe, componisten Jan Van Landeghem en Jan Hendrik Van Dame, redacteur Joke van den Brandt

DSC05123.jpgComponist Piet Swerts en filosoof Silvio Senn

Er werd nog lang nagepraat met publiek en kunstenaars. Deze formule is zeker voor herhaling vatbaar.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche