Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 juillet 2011 1 18 /07 /juillet /2011 23:49

 

De postbode zorgde weer eens voor een (lichte) verstoring van mijn werkprogramma. In mijn bus vandaag, de jongste aflevering van Weirdo's, “anti-postmodernistisch-literair-(k)wartaalschrift”, en van Heibel, “het blad zonder blad (voor de mond”.

Ik ben een literair omnivoor en lees graag tijdschriften die nooit onder het voetlicht komen te staan.

Weirdo-sJuli11.jpg

Weirdo's is nu aan zijn 24ste jaargang toe. Je moet echt gebeten zijn om al die jaren een tijdschrift te redigeren dat vandaag verschijnt in een oplage van 160 exemplaren. Ik las alvast meteen het opstel van Guy van Hoof over Lode Zielens (een man naar mijn hart) en 'Uitverkoop', een rake column van medestichter Hubert Van Eygen.

*

Na een bewogen geschiedenis herrees Heibel  enkele jaren geleden uit zijn as. De redactie wordt vinniger dan ooit waargenomen door de historische stichters, Frans Depeuter en Robin Hannelore, die zich nog altijd wat graag als zoniet scherprechters dan toch als studentikoze zedenmeesters profileren.

In de vorige aflevering verscheen 'Het dossier Walter van den Broeck', een meer dan 40 pagina's tellende essay van Frans Depeuter. Op de cover prijkte een prent van huiscartoonist Manten: Walter van den Broeck als heilige, met de socialistische roos in de rechter- en Karl Marx' Das Kapital  in de linkerhand.

HeibelJuli11.jpgNu worden we getrakteerd op het tweede deel van dit collage-dossier, zowat 50 A-4 pagina's op twee kolommen. Ook Hendrik Carette en Chrétien Breukers krijgen er duchtig van langs.

*

Alleszins meer over beide tijdschriften in een volgende blog en, uiteraard, in de PDF- of papieren editie voor de abonnees op de CDR-Mededelingen.

*

Heibel profileert zich zowat als een literaire dubbelganger van 'rioolkrantje' 't Pallieterke, het weekblad 'voor mensen met een goed hart en een slecht karakter' dat als leuze voert: 'Wat niet vrolijk gezegd kan worden is de waarheid niet'.

Tsja, vrolijk gezegd... Het humoristische Pallieterke  van Bruno de Winter is thans verworden tot een blad dat verkrampt probeert een dodelijke ernst te verpakken in een pseudo-humoristische of satirische vorm.

Humor en satire zijn nu ook net niét de sterkste kanten van Heibel. Het stellige geloof in het eigen Grote Gelijk staat immers in de weg.

Henri-Floris JESPERS

Weirdo's, jg. 24, nr. 2, juni-juli 2011, 39 p., ill. Los nummer, 3,80 €. Abonnement: 13 €. Adres: Hubert Van Eygen, Weertersteenweg 265, B 3640 Kinrooi.

Heibel, nr. 17 van de nieuwe reeks, juni 2011, 122 p., ill. Los nummer: 10 €. Abonnement: 25 €. Adres: Frans Depeuter, De Heikens 29, B 2250 Olen.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche