Zoals gewoonlijk geen intellectualistische blabla of diffuse programmatische pamfletten, maar rechttoe rechtaan letteren in Digther. Het is immer een plezier dit tijdschrift te lezen. Dat steekt sinds kort in een nieuwe, frisse opmaak en begint ondertussen al aan de dertiende jaargang! Onlangs verscheen het dubbelnummer 3 & 4 van de vorige.
Daarin veel poëzie, het nodige proza en verhelderende beschouwingen over onlangs verschenen bundels. Kom daar nog maar eens om in deze tijd, waarin geen enkel dagblad nog een ernstige literaire rubriek heeft. De boekenbijlagen van de zelfbenoemde kwaliteitskranten lopen immers braaf aan de hand van de bevriende uitgeverijen, en voeren nergens een eigen agenda waardoor steeds dezelfde auteurs voor het voetlicht komen.
Digther heeft met redactieleden als Frank Decerf en Alain Delmotte puike recensenten in huis, die ook bundels belichten die elders nauwelijks of gewoon niet aan bod komen. Decerf signaleert in de rubriek Uit de toevloed heel wat bundels.
Frans Deschoemaeker © Bert Bevers
Delmotte komt in deze aflevering met twee langere studies, over de bundels Onder de barnsteenroute van Frans Deschoemaeker (diens werk is volgens Delmotte 'een stuk ambitieuzer geworden, zijn taal rijker, zijn thematiek dieper') en Toen je me ten huwelijk vroeg van Sylvie Marie ('teksten die van een groot zelfvertrouwen getuigen, maar dan een zelfvertrouwen zonder arrogantie en zonder meligheid').
Ook Geelzucht, het Ronde van Frankrijk-poëzieproject waaronder Patrick Cornillie, Norbert De Beule, Frank Pollet en Paul Rigolle nu al voor het tweede jaar (in het eerste met hulp van Willie Verhegghe, in het tweede met die van Sylvie Marie) hun schouders zetten krijgt ruim aandacht. De kinderen en de douane is een prozafragment van Lucas Hüsgen uit diens Nazi te Venlo. En voorts is er een aangename hoeveelheid poëzie.
Frederik Lucien De Laere © Bert Bevers
Mooi werk van eerdergenoemde Deschoemaeker bijvoorbeeld, maar ook van onder meer Inge Boulonois, Frederik Lucien De Laere (de stevige lange City Memory), Richard Foqué (het fraaie vierluik Wat niet kan zijn), Erwin Steyaert en David Troch. Ook vestigt Digther de aandacht op nieuw werk van Leopold M. Van den Brande, de zogenaamd neo-experimentele dichter die sedert 1986 niets meer van zich had laten horen maar vanuit Mechelen nu mondjesmaat nieuwe verzen brengt via het internet. Dat alles en nog veel meer maakt dit tijdschrift, dat vanuit Diksmuide op de literaire wereld af wordt gestuurd, zoals altijd de moeite van het lezen meer dan waard!
Bert BEVERS
Digther, hoofdredactie Hugo Verstraeten, Sint-Veerleplein 10, 8600 Diksmuide. Een jaarabonnement kost € 15 (rekeningnummer 001-4010690-10)