Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 avril 2013 6 06 /04 /avril /2013 02:37

 

90_Marktisme-HR.jpg

Een aantal essays uit het maandblad Streven werden gebundeld onder de titel Marktisme. Kritiek op het berekenende samenleven.

Marktisme is is een nieuw begrip. Een warrig begrip. Moeilijk te omschrijven. Het is immers niet iets ‘precies’, het is iets complex, zoals een tijdsgeest, of tijdsdamp, altijd is. Het is een algemeen grondidee dat de markt centraal stelt op alle terreinen, zonder onderscheid. Elk mens wordt als klant behandeld. Elke verandering als een productieproces. De markt als dé norm, voor van alles en nog wat. En overal. Een paradigma. Een dogma.

Sinds de internationale financiële crisis horen we steeds meer kritische stemmen over dat alomtegenwoordige marktisme. In zijn nefaste gevolgen lijkt dat marktisme op het dogmatisch marxisme, op doorgeschoten economisch-berekenend denken. Méér dan neoliberalisme of vrijemarkteconomie is marktisme een metafysica van de markt. Iets dat zich boven de hoofden van gewone mensen bevindt. Het gaat om abstracte financiële markten die de wereld in de ban houden, om een verondersteld rationeel keuzegedrag van alle mensen op alle plaatsen. Een algemene setting waarin elk mens enkel aan winst en succes denkt, en daarnaar handelt.

Dit boek toont aan wat er vandaag in allerlei domeinen van de samenleving aan de hand is. Marktisme is een bundeling van essays uit de laatste drie jaargangen van het maandblad Streven. Het boek beschrijft hoe een gereduceerd mens-, maatschappij- en cultuurbeeld ons denken en handelen beïnvloedt en bepaalt.

 

Het boek wordt voorgesteld op donderdag 2 mei om 19 uur in het Klooster van de Grauwzusters (Promotiezaal) in de Lange Sint-Annastraat 7 te 2000 Antwerpen (Universiteit Antwerpen Stadscampus).te Antwerpen.

 

Programma

Welkom door prof. em. Carl Reyns

Inleiding door socioloog Walter Weyns

Lezingen van filosoof Herman De Dijn en econoom Ivan Van De Cloot

Discussie onder leiding van Jean-Pierre Rondas

Receptie

 

Op de presentatie is het boek verkrijgbaar aan 17,50 € (boekhandelsprijs: 21,50 €).

Belangstellenden kunnen zich voor 25 april aanmelden bij Martine Vermeiren, UA-Stadscampus, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen,

martine.vermeiren@ua.ac.be

Walter WEYNS, Annemarie ESTOR en Stijn GEUDENS (red.), Marktisme. Kritiek op het berekenende samenleven, Kalmthout, Pelckmans, 2013, 244 blz., 21,50 €.

ISBN 978-90-289-7139-4.

Met bijdragen van Hans Achterhuis, Gerrit Brand, Herman De Dijn, Paul De Grauwe, Ivo De Kock, Georges De Schrijver, Annemarie Estor, Stijn Geudens, Greg Houwer, Erik Martens, Frank Saenen, Herman Simissen, Bart Staes, Salomon J. Terreblanche, Guido Vanheeswijck,

Rosine Van Oost, Marc Verminck, Walter Weyns en Andrew Winnick.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche